IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единният фронт на ОПЕК започва да се пропуква

Вторият по големина производител в картела също се противопостави на плановете на Саудитска Арабия за облекчаване на производството

15:51 | 12.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нова пукнатина се появява в редиците на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), която с общи усилия - заедно със своите съюзници, успя да ограничи добива на „черно злато“ през миналата година, вдигайки значително цената му, съобщава Bloomberg.

Именно програмата на групата, известна като ОПЕК+, е причината за разрива, този път между двама от най-големите производители в картела. Властите в Ирак смятат, че ОПЕК трябва да се противопостави на натиска за увеличаване на добива, подсилвайки опозицията срещу плана на Саудитска Арабия в навечерието на предстояща среща следващата седмица.

Според втория по големина производител съкращенията на добива не са постигнали основната си цел, като цените на петрола все още са под желаните стойности. Несъгласието на Багдад идва, след като подобни позиции изразиха и Иран и Венецуела, което означава, че три от петте основателки на картела са против саудитския план, посочва o]e Bloomberg в свой материал.

САЩ са поискали от Рияд и други страни да облекчат ограниченията в добива, които бяха наложени през 2017 г., след като цената на барел „черно злато“ се приближи до 80 долара, заплашвайки икономическия растеж.

Кралството, както и Русия – част от ОПЕК+, които миналия месец предложиха увеличаване на производството без преди това да се консултират с останалите членове на групата, вече изглежда, че са предприели действия за стимулиране на продукцията си.

„Производители от и извън ОПЕК още не са достигнали зададените цели“, заяви иракският министър на петрола Джабар ал Луайби в изявление. В него се посочва още, че Багдад „отхвърля едностранни действия, предприети от някои производители, които не са консултирани с останалите“.

Тези условия създават предпоставки за една напрегната среща между картела и неговите партньори във Виена на 22-23 юни.

Иран и Венецуела – страни, които имат наложени санкции от САЩ, призоваха другите членове на организацията за единство срещу американския натиск. В същото време и двете страни ще загубят пазарен дял, ако Саудитска Арабия и Русия увеличат производството си.

Багдад е изправен както пред технически трудности, така и пред политически сблъсък с кюрдите, които контролират част от най-богатите на петрол територии в страната, което може да затрудни износа. Така Ирак ще има малко ползи от споразумение с ОПЕК за увеличаване на производството.

Не е обаче сигурно до каква степен Ирак и Венецуела ще могат да блокират плановете на Саудитска Арабия и Русия. Въпреки че правилата на ОПЕК изискват решенията да бъдат взимани с консенсус, това не означава, че Саудитска Арабия и нейните съюзници от персийския залив заедно с Русия няма да увеличат производството си.

Москва, която въпреки че има политическа връзка с Техеран и Каракас, вече изглежда, че е в процес на увеличаване на добива. През първата седмица на юни страната е добила 11,09 млн. барела дневно, съобщава запознат източник. Това означава, че е превишила лимита си от 10,95 млн. барела дневно.

Саудитска Арабия в същото време се радва на близки политически отношения със САЩ, което означава, че може да е изправена пред по-силно напрежение за ограничаване на цените, докато американският президент Доналд Тръмп е насочил усилията си срещу Иран.

Според друг източник на Bloomberg Рияд – най-големият производител в ОПЕК, е добил над 10 млн. барела дневно през миналия месец за първи път от октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още