IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси реагираха с повишения на срещата Тръмп–Ким

Пазарите са в очакване и на предстоящите тази седмица срещи на Федералния резерв и Европейската централна банка

10:51 | 12.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските борси реагираха с повишения на историческата среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Сингапур, като пазарите са в очакване и на предстоящите тази седмица срещи на Федералния резерв и Европейската централна банка, обобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове в Япония Nikkei 225 прибави 0,33% към стойността си до 22878,35 пункта. Подиндексите, проследяващи секторите хранителна индустрия, търговия на дребно и сухопътен транспорт, напреднаха с 1%.

На борсата в Южна Корея показателят Kospi смени посоката си на движение на няколко пъти, но в крайна сметка финишира със спад от 0,05% до 2468,83 пункта.

В Хонконг индексът HangSeng отчете ръст от 0,42% до 31193,84 пункта. В континенталната част на страната измерителят Shanghai Composite се придвижи във възходяща посока с 0,91% до 3080,5 пункта.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се повиши с 0,15% до 6054,40 пункта.

Историческата среща между Тръмп и Ким Чен Ун е факт, но анализаторите заявиха, че като цяло очакват слабо пряко влияние върху пазарите.

Американският президент Доналд Тръмп обяви срещата си във вторник с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун за „успешна“ след подписването на документ, който Тръмп определи като "много изчерпателно" споразумение, което „ще се погрижи за един много голям и много опасен проблем за света", макар че не разясни веднага за какво са се разбрали двамата мъже.

На пазарите цари общ положителен тон и в очакване на няколко ключови събития тази седмица.

„Може да наблюдаваме слаби обеми на търговия тази седмица преди срещите на Федералния резерв и Европейската централна банка“, смятат анализатори от ANZ bank.

Двудневната среща на Федералния резерв започва по-късно днес, като инвеститорите очакват повишаване на лихвите с четвърт пункт в сряда. Срещите на ЕЦБ и Японската централна банка ще се проведат във втората половина на седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още