IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на юни*

След разширяването на газопровода между компресорна станция „Лозенец” и очистно съоръжение „Недялско“ ще бъдат увеличени възможностите за транзит на газ

11:43 | 12.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на месец юни. Това стана ясно по време на разговор между българския министър-председател Бойко Борисов и турския му колега Бинали Йълдъръм в Измир.

В съобщение от пресслужбата на Министерски съвет се посочва, че след разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция „Лозенец” и очистно съоръжение „Недялско“ ще бъдат увеличени възможностите за транзитиране на природен газ през връзката от 14 млрд. куб. м до 15,7 млрд. куб. м. годишно. Освен това ще може да се транспортира природен газ и в обратна посока - от Турция към България.

По време на съвместно си изявление с Йълдъръм Борисов заяви, че неговото правителство е направило възможно доставката на азерски газ в страната. По думите му двамата с турския премиер имат уговорка газът от Азербайджан да минава през България, но тепърва предстои да се изясни как той ще се транспортира до Европа.

„Това е нашето домашно. Ние сме член на Европейския съюз и като такива задължително ще се съобразим с Третия либерализационен пакет. Предстои съвместна работа с ЕК, за да открием допустимата формула за доставка на азерски газ в Европа“, посочи Борисов.

Министър-председателят на България съобщи, че продължава активната работа по изграждането на трансевропейските коридори 4, 8 и 10.

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви от своя страна, че проектът ТАНАП ще допринесе за регионалното развитие и ще гарантира енергийната сигурност на Европа чрез диверсификация на доставчиците на газ.

Министър-председателят на Турция изтъкна, че стокообменът и търговията между Турция и България са увеличили обема си до над 7 млрд. лв., като очакванията са в бъдеще те да достигнат до 10 млрд. лв. „За нас България е стратегически партньор. Декларираното желание от двете страни за провеждането на активен политически диалог е изключително важно за развитието на двустранните отношения между България и Турция“, допълни Йълдъръм.  

Министър-председателят Борисов заяви още, че отношенията между София и Анкара са специални и двете страни са пример за добри съседи, които си помагат и се уважават. Двамата премиери също така отбелязаха и ръста в икономическите отношения между България и Турция.

„Дори и от различни религии, трябва да живеем в мир заради народите си“, посочи той. Като пример за това двамата лидери посочиха реставрацията на църквата „Св. Стефан“ в Истанбул.

Турският премиер Бинали Йълдъръм на свой ред поднесе съболезнования за катастрофата с българските военни пилоти край Пловдив.

В българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, са включени вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на икономиката Емил Караниколов.   

* Информацията е актуализирана към 13 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още