IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електрическите модели насърчават продажбите на автомобили в Китай

Продажбите на електрически автомобили и електрически хибриди са скочили със 126 на сто на годишна база през май

13:40 | 12.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайски потребители разглеждат модел на Tesla. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайски потребители разглеждат модел на Tesla. Снимка: Ройтерс

Продажбите на автомобили в Китай са нараснали със 7,9 процента през май спрямо миналата година, като покупките на електрически автомобили и електрически хибриди с бензинов двигател са се увеличили повече от двойно до 102 000 броя, предаде AP, цитирана от БТА.

Според оповестени днес данни на Китайската асоциация на автомобилните производители (CAAM) продажбите на високопроходими автомобили, седани и миниванове са нараснали до 1,9 милиона. Общо продажбите на превозни средства, включително камиони и автобуси, са се увеличили с 9,6 процента до 2,3 милиона броя.

Асоциацията обяви, че продажбите за периода от януари до май са нараснали с 5,1 процента до 9,9 милиона превозни средства, съживявайки се след годишния растеж от едва 1,4 процента през 2017 година.

Продажбите на електрически автомобили и електрически хибриди с бензинов двигател са нараснали със 126 процента до 102 000 през май, а за тримесечието януари-май - със 142 процента до 328 000.

Пекин похарчи значителни суми, за да превърне Китай в най-големия пазар за електрически коли и се подготвя да наложи квоти за продажби, за да накара световните автомобилни производители да ускорят развитието.
Министерството на финансите обяви, че митата за внос на автомобили ще бъдат понижени от 25 до 15 процента за повечето коли, в сила от 1 юли. Пекин обеща да купува повече американски стоки и да сложи край на ограниченията за чуждестранната собственост на компании, припомня AP.

Понижаването на митата вероятно ще облагодетелства европейски и японски марки автомобили висок клас като BMW, Audi и Toyota, както и американския производител на електромобили Tesla, който няма завод в Китай.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още