IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и Македония може да обявят още днес споразумение за името

Македонският премиер съобщи, че двете страни се намират много близо до постигането на решение

14:21 | 12.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Зоран Заев (вляво) и Алексис Ципрас (вдясно) по време на срещата ЕС-Западни Балкани в София. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Зоран Заев (вляво) и Алексис Ципрас (вдясно) по време на срещата ЕС-Западни Балкани в София. Снимка: Ройтерс

Гърция и Македония обявиха във вторник, че са близо до постигането на споразумение за решаването на спора за името на бившата югославска република.

Раздорът между двете държави е и основната причина Скопие да не може да започне присъединителния процес с Европейския съюз и НАТО въпреки желанието на двете организации да засилят влиянието си в региона.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и неговият македонски колега Зоран Заев се очаква да обсъдят допълнително въпроса в телефонен разговор по-късно днес.

„Надявам се, че още днес ще можем да обявим нещо хубаво пред обществеността“, каза Заев, цитиран от Ройтерс.

Това беше потвърдено и от анонимен представител на гръцкото правителство, който също посочи, че постигането на споразумение може да бъде съобщено още днес.

По-рано Атина обяви, че е готова да приеме име, което съдържа географско или хронологично уточнение към думата „Македония“. Според македонски медии най-вероятното име на страната ще бъде „Северна Македония“.

Двете държави се опитват да постигнат поне обща рамка на споразумение преди следващата европейска среща на върха в края на юни, въпреки че преди да бъде сключено окончателно решение, името може би ще трябва да мине референдум в Македония, както и парламентарен вот и в двете страни. Следващият голям международен форум е срещата на върха на НАТО, насрочена за средата на юли.

Досега повечето гръцки политически партии отхвърляха каквато и да е било употреба на името „Македония“, дори и при наличието на уточнителни определения, а през февруари стотици хиляди гърци излязоха на протест срещу постигането на компромис.

Решаването на спора ще изисква деликатна балансираща маневра от страна на Ципрас, който разполага с ограничено мнозинство в парламента. Междувременно социологическите проучвания показват спад в подкрепата му във връзка с икономическите реформи в рамките на третата спасителна програма за страната, договорени през 2015 г.

Неговите коалиционни партньори от дясната партия „Независими гърци“ вече обявиха, че няма да дадат подкрепата си за евентуалната сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още