IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Арнаудова: Осем години концесионерът в Пирин е ползвал с 65 хектара повече

Голяма част от текстовете в договора са неадекватни към закона, заяви говорителят на главния прокурор

16:09 | 12.06.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В продължение на осем години концесионерът на част от парк "Пирин" е ползвал терен с 65 хектара повече от тези, които са записани в договора, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя припомни, че днес Сотир Цацаров изпрати препоръки към кабинета за ревизия на договора с "Юлен" АД, включително в частта за определянето на концесионното възнаграждение.

Голяма част от текстовете в договора са неадекватни към закона, а има несъответствие с методиката за концесионното възнаграждение, каза Арнаудова. 

Прокуратурата е проверила периода 2014-1018 г., през който Федерацията по ски е получила от министерството на спорта над 40 млн. лева като субсидия. Обикновено Федерацията е кандидатствала за средства за обучения и тренировки.

Комисия в министерството разглеждала исканията и се произнасяла. Федерацията не само не отчитала резултатите от проектите, но и нямало достатъчно ясни документи как са изразходвани парите. Това е основание прокуратурата да провери дали има престъпления.

Ще бъде правена проверка и на прокуратурата в Благоевград как е работила по сигналите за нарушения от страна на концесионера, посочи Арнаудова.

След изискани документи за собствеността на "Юлен" АД, прокуратурата търси дали има обвързаност между собственика на фирмата и председателя на Федерацията по ски.

Припомняме, че въпросът за концесионния договор чака решение отдавна.

Още през 2011 г. бившият екоминистър Нона Караджова съобщи, че има нарушения на концесионния договор между МОСВ и фирма „Юлен” АД. „Площта по договор е 99,55 хектара, но фирмата ползва с 64,789 хектара повече от възложеното”, обяви тогава Караджова и предложи промени в Закона за концесиите, които да позволяват при необходимост да бъдат извършвани корекции в концесионните договори.

През 2015 г. природозащитници сигнализираха, че се планира увеличение на концесионната площ на ски зона „Банско“. Те се позоваха на неофициално разпространен проект на документ и на изтекъл в медиите доклад на междуведомствената работна група, която трябваше да изчисти неяснотите около договора.

Тогава представител на концесионера заяви, че още при сключването на контракта за концесията е сбъркана цифрата за площта.

В разпространения неофициално доклад се казва, че изградените от концесионера писти и съоръжения са в съответствие с действащото законодателство. Според експертите не трябва да се допуска отново разширяване на легловата база в Банско, за да не се стига пак до конфликт между капацитета на базовото селище и на ски зоната.

През февруари 2016 година министърът на околната среда Ивелина Василева заяви, че е имало неточности в първоначално подписания договор.

Междувременно в края на 2017 година правителството подкрепи строителството втори кабинков лифт в Банско, което предизвика серия от протести на природозащитници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
marto76
преди 5 години
Концесионният договор за ски зона Банско не отговаря на изискванията на съвременното българско законодателство, това е. По този начин прокуратурата стигна до извода на Междуведомствената работна група, която бе създадена през януари 2015 година по време на втория премиерски мандат на Бойко Борисов лично по негово нареждане. Основната задача на МРГ бе да провери спазва ли се концесионният договор. В звеното имаше представители на Министерския съвет, Министерство на финансите, Министерство на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на туризма, Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието, ДНСК и Агенцията по кадастър.След повече от година работа, през 2016-а МРГ излезе с категоричното заключение, че няма никакви нарушения на Юлен АД. Всички съоръжения в ски зоната са законни, имат издадени удостоверения за ползване от компетентните органи и е спазено екологичното законодателство. И за да се изпълнят новите законови изисквания трябва задължителна промяна в концесионния договор.Това са фактите! Всичко останало е част от кампанията на Иво Прокопиев конкретно срещу Банско и "Юлен"! Защо не чух резултатите от една проверка на Пампорово?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
Бурунди е кипърска, не е дори лихтенщайнска. https://***/2t3Pmgo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 5 години
Артаудова, вече осем години всички знаят, че Юлен ползва незаконно 65 хектара, вероятно и повече - защо чак сега? А правителството вече се поправи - увеличи с 80,000 концесионната такса на Юлен - от 270,000.- на 350,000.- лв. годишно - напрао ги скъса...!!! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
Е, до бурунди много път, много харч, гиби... Лихтенщайн ей го де е... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 5 години
Предполагам действията, за които говориш включват отнемане на концесията заради грубите нарушения последните 5+ години? Или викаш ски да има, пък парите да си текат към бурунди, м?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Dali
преди 5 години
Аз разбрах, че самият концесионер настоява за промяна в договора. И дано това се случи по-скоро, за да може да се развива ски туризма, а не да тъне в застой заради постоянни разправии. Да му писне на човек от типично български работи. Нека има проверки, но нека има и реални действия, а не празно говорене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
abdul
преди 5 години
"Не всяко незаконно действие е престъпление":-)))на това ли се крепи цялата държава? :-))Пирин-ПuБ-Цеко-Цацо-Цецо-Боко-ДеПе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още