IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България иска да влезе в ERM-II и банковия съюз едновременно*

Български официални представители ще посетят ЕЦБ „през следващите няколко дни", за да обсъдят "интензивно" процедурите за присъединяване

16:51 | 12.06.18 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	Владислав Горанов (вдясно) и президентът на ЕЦБ Марио Драги<em>. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Владислав Горанов (вдясно) и президентът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България ще се опита да се присъедини към банковия съюз на еврозоната и механизма на обменните курсове, който е предшественик на членството в еврозоната, по едно и също време през следващата година, заяви финансовият министър на страната Владислав Горанов, цитиран от Bloomberg.

Така изглежда, че правителството отстъпва пред препоръките на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на Европейската комисия, че трябва да подобри управлението, икономиката и банковия сектор на страната, преди да кандидатства за присъединяване към предверието на еврозоната.

Финансовият министър настоя по-рано този месец, че България ще се присъедини към банковия съюз, едва след като стане част от механизма на обменните курсове ERM-2.

"Ще настояваме двете неща да се случат в един и същ ден", каза той на конференция във вторник днес. Български официални представители ще посетят ЕЦБ „през следващите няколко дни", за да обсъдят "интензивно" процедурите за присъединяване и времевия график, добави Горанов. Той обаче не поясни дали правителството ще се придържа към плана си да кандидатства за влизане в ERM до края на юни.

България изпълнява всички икономически изисквания за присъединяване към ERM-2, а и левът е обвързан с еврото. Публичният дълг е под средното ниво за еврозоната и под изискуемото ограничение на ЕС, а освен това страната бележи бюджетен излишък, припомня Bloomberg.

Макар че стремежите на София получиха подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, ЕЦБ не е толкова ентусиазирана четири години след срива на Корпоративна търговска банка, което доведе до оставката на гуверньора на централната банка и до предсрочни избори.

Тази година пък Латвия забрани на своя член на управителния съвет на ЕЦБ - Илмарс Римчевич, да присъства на срещите, тъй като се разследва за корупция. Страната затвори и третия си по големина кредитор заради обвинения от САЩ в пране на пари. Римчевич отхвърля обвиненията.

Горанов призова страните членки на еврозоната да се въздържат от представянето на нови искания за България.

"В рамките на една година ще можем да влезем едновременно в близко сътрудничество с банковия съюз и в ERM", каза Горанов. "Но се нуждаем от твърдите ангажименти от нашите партньори, че няма да стигнем до една игра без край".

* Допълнено в 17:15 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 24 rate down comment 3
Sandy
преди 5 години
Сегашното правителство е като всяка една игра с край. Края иде, скоро. Говорят, обещават едно, после се отмятат като пачаври. Евро и Шенген ще видят тогава, когато си видят дъртите космати ауспуси, без огледало. С говоренето за евро и Шенген целяха само едно нещо - да поддържат имотният балон надут още малко време, щот държавата се крепи на него. Гръмне ли, гърмят фин. институции, гърми държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 8
thehappyroger
преди 5 години
Сикаджийските мутри бяха последният пирон в ковчега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 31 rate down comment 4
khao
преди 5 години
ако ни приемат с тия корумпирани типчета начело с тиквата, голяма грешка ще направят ... за това се съмнявам че владко ще го огрее :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 8
thehappyroger
преди 5 години
То даже и да искаш да правиш нещо не става, токът от началото на годината досега е спирал минимум 150 пъти, напълно буквално :D Положението вече е супер мизерно, както казах ще остане един град.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
thehappyroger
преди 5 години
Честно казано нищо няма да ми липсва от тук, досега само простотии :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 9
thehappyroger
преди 5 години
Вие си мислите, че това за единият град до 2030-та и онова за на ромите фалоса след 2030-та е някакъв майтап, а? Точно така предстои да се разгърнат събитията, както съм ги описал, затова аз скоро се махам и дори може би няма повече да се върна да живея тук, видях достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 10
thehappyroger
преди 5 години
Колкото и да ми триете коментарите, това няма да оправи страната, дори напротив, предстои да затъне още повече, защото игнорирате истината и това къде лежи основата на проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 14
thehappyroger
преди 5 години
Изключително смешно е как отвсякъде разграбена вече страна, без никаква икономика, инфраструктура, средна класа, потенциал за развитие, само един град и никакви нормални условия за живот, ще се бута да влиза в еврозоната, където нещата са в съвсем другата крайност :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още