IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски регулатор глоби Yahoo UK 250 хил. паунда.

Причината за глобата е провалът в опазването на лични данни при кибератаката от 2014 г.

19:48 | 12.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският регулатор за опазване на данните обяви, че е глобил Yahoo UK Services сумата от 250 хил. паунда за кибератаката от ноември 2014 г., предава Ройтерс.

През 2016 г. Yahoo, чиято по-голяма част от активите беше придобита от Verizon Communications, обяви, че поне 500 млн. от нейните акаунти са били хакнати две години по-рано.

От регулатора заявиха, че са се фокусирали върху 515 121 британски акаунта, които са съблюдавани от базираната в Лондон Yahoo UK Services. Компрометираните лични данни включват имена, имейл адреси, телефонни номера, дати на раждане, пароли, криптирани и некриптирани въпроси и отговори за сигурност.

Разследването на регулатора ICO е установило, че Yahoo UK Services не е успяла да защити данните и да предприеме действия, за да се увери, че компанията майка Yahoo Inc отговаря на нужните стандарти за защита на данните.

Европейският регулатор нареди на Yahoo да направи промени в опазването на данните след разследване, което показа, че това е един от най-големите пробиви в историята, засегнали гражданите на Европейския съюз (ЕС).

Регулаторът в Ирландия, който пряко съблюдава Yahoo, чиято централа се намира в Дъблин, миналата седмица заяви, че операциите по управление на данните на компанията не отговарят на стандартите, заложени в законите на ЕС.

Yahoo UK не е отговорила веднага на запитването за коментар.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още