IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите изтриха 3 млрд. долара от пазарната капитализация на ZTE

Акциите на компанията отново се търгуват

11:20 | 13.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвеститорите изтриха около 3 млрд. долара от пазарната стойност на проблемния китайски телекомуникационен гигант ZTE. Търговията с акции на компанията бе възобновена в сряда, след като се съгласи да плати глоба за 1,4 млрд. долара на американското правителство, предава Ройтерс.

Вторият по големина китайски производител на телекомуникационно обслужване изпадна в криза, когато САЩ му наложиха 7-годишна забрана да купува американски технологии. Това се случи през април, след като фирмата наруши споразумението, свързано с налаганите от Съединените щати санкции срещу Северна Корея и Иран.

ZTE обаче разчита на американски компоненти, за да прави смартфони и други устройства. Забраната ще бъде вдигната едва след като ZTE плати глоба и даде още 400 млн. долара като бъдеща гаранция в одобрена от САЩ банка. Компанията получи нареждане и да направи значителни промени в мениджмънта си.

“Въпреки че кошмарът приключи, ZTE вероятно ще трябва да се справи с много промени”, коментира в доклад Jefferies, допълвайки, че очаква значителен натиск върху търговията с акции на компанията в краткосрочен план.

Потвърждавайки подробностите около сделката със САЩ, ZTE заяви във вторник, че ще смени своя борд на директорите и този на нейното звено за внос и износ ZTE Kangxun в рамките на 30 дни от заповедта на 8 юни.

Всички членове на лидерския екип на и над нивото на старши вицепрезидента ще бъдат отстранени през 30-дневния период и няма да бъдат назначени отново. Уволнени ще бъдат и други директори, които са свързани с допуснатата грешка.

Възможно е да се стигне до премахването на 40 старши директори, включително и 14 души от борда на директорите.

Книжата на листнатата в Хонконг ZTE понижиха стойността си с около 41% до 14,98 хонконгски долара - най-ниското им ниво от година, след двата месеца пауза, в която не се търгуваха. Акциите ѝ в Шънджън се търгуваха на цена с 10% надолу до 28,18 юана след потвърждаването на подробностите около споразумението, обявени от американското правителство в понеделник.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още