IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът за личната помощ трябва да обхване около 800 хил. души

Проблемът с фалшивите ТЕЛК-ове ще отпадне съвсем скоро, посочи изпълнителният директор на Агенция за хората с увреждания

10:46 | 13.06.18 г. 2
Законът за личната помощ трябва да обхване около 800 хил. души

Протестите на хората с увреждания, които вече шеста години се повтарят периодично, са за да се приеме Законът за личната помощ, с който да се подпомогнат хората с увреждания и да им се осигурят някои необходими услуги и нормален начин на живот. Целта е промените да обхванат хората с увреждания над 90%, а не само децата. Броят на хората с увреждания в страната е около 800 хил. души.

Това каза Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенция за хората с увреждания, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Тези протести създават впечатление, че това е закон за майките с деца с увреждания, но това е закон, който да подпомогне всички хора с увреждания, които имат над 90% вид и степен на увреждане.

„Всички хора, които имат увреждане в една или друга степен имат нужда от помощ. Но тъй като инициаторите са майки на деца с тежки увреждания се създава впечатление, че този закон трябва да обхване една сравнително малка група, тя е около 80 хиляди души в България, докато броят на хората с увреждане е 800 хиляди души", посочи Коралски и информира, че промените в закона ще стъпят на предложенията, направени в администрацията на омбудсмана Мая Манолова и неправителствените организации.

„Още тази седмица или началото на другата ще се обсъдят промените. Личното ми мнение е, че законът за личната помощ трябва да влезе като част от закона за хората с увреждания, който се разработва, тъй като в него ще влязат всички онези подкрепи, които хората с увреждания би следвало да получат. Образно казано, трябва да се кодифицира тази материя на едно и също място“, убеден е Коралски, че така ще се защитят правата на хората и законодателно ще се следва логиката на една политика.    

Той коментира, че социалната икономика все повече набира скорост в Европа. По думите му принципът на тази икономика е печалбата да се инвестира в разширяване на дейността, като тя акцентира върху потиснати групи хора или райони, които изпитват затруднения.

Изпълнителнителният директор на Агенция за хората с увреждания обясни, че и в момента част от работодателите наемат хора с увреждания. Проблемът според него идва от там, че щом веднъж такъв човек е нает, когато работодателят прецени, че иска да го освободи, той няма тази възможност, защото има хора със специални заболявания, които са нормативно защитени.

От Агенцията за хората с увреждания искат тази поправка да отпадне, защото тя трябва да се използва за хора, пострадали по време на работа, а не когато отиват там със заболяването си.

„Проблемът за хората с увреждания е, че когато човек реши да ги наеме, веднага се задейства една защитна реакция в Кодекса на труда и ако работодателят реши, че повече не може да използва този човек или той не е подходящ, не може да го освободи, защото има защита на хора, които страдат от определени болести“.

Коралски поясни още, че тази защита е направена, за да предпази хората, които са получили увреждания в процеса на работа, както и че агенцията иска тази защита да отпадне.

„Тази защита е създадена, за да защити хора, които са се увредили в процеса на труда и работодателят да не може да ги освободи от работа. Но когато се явяваш със собствените си възможности това, че си човек с увреждания не би трябвало да влияе на отношението, е мнението на Минчо Коралски. – Проблемът с фалшивите ТЕЛК-ове ще отпадне съвсем скоро, защото ще се промени програмата, която ще действа за оценка на пациентите. Ще се използва информацията, която се събира в НЗОК, която присъства при личният лекар и така ще се проследява историята на заболяването.“

Той е на мнение, че тази идея ще ограничи възможността да се злоупотребява с това.

Коралски смята, че се налага и промяна в услугите, които може да ползват хората с увреждания. Всичко, което им се предоставя, трябва да подлежи на индивидуална оценка и по този начин да се гарантира, че средствата ще се дават на база потребности за всеки отделен човек.

Повече по темата вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
doba
преди 5 години
'Броят на хората с увреждания в страната е около 800 хил. души'Вие шегувате ли се?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
superexpert
преди 5 години
момента военнослужещ пострадал ,Военноинвалид получава 135 лв пенсияроми с фалшив телк масовох /психо или епилепсия / получава до навършване на 18 г . 850 лв след това малко по малко но те го наваксват с социални помощи а честните пострадали полицай и военни мизерстват а имат деца и семейства .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още