IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евробарометър: Над половината българи одобряват еврото за валута

Всеки втори българин очаква единната валута да замени лева до 5 години

11:14 | 13.06.18 г. 38
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

51% от българските граждани одобряват еврото като валута на страната си. Това показва проучването Евробарометър, проведено от TNS между 11 и 12 април 2018 г. в седемте държави членки на ЕС, които все още не са се присъединили към еврозоната.

Като цяло са били анкетирани 7 008 респонденти от различни социални и демографски групи по телефона на майчиния си език от името на Генерална дирекция "Икономически и финансови въпроси" към Европейската комисия.

Нивото на подкрепа към единната валута е най-високо в Румъния, където 70% го подкрепят. В Унгария този дял е 59 на сто. Делът на тези, които одобряват валутата, е най-нисък в Чешката република, като едва една трета (33%) се изказват в подкрепа на приемането на еврото, а най-много (34%) са срещу неговото въвеждане. В останалите държави опозицията надхвърля подкрепата: Швеция (56% срещу 40%), Хърватия (50% срещу 47%) и Полша (50% на 48%). 

Социално-демографският анализ показва, че мнозинството от мъжете (57%) подкрепят въвеждането на еврото в своята страна, но по-малка част от жените (45%) споделят това мнение. Що се отнася до цялостното одобрение или опозицията, няма разлика между тези с различни нива на образование, но тези с по-високи нива на образование са по-позитивно настроени към единната валута от тези с по-ниски нива на образование. Самонаетите (50%) и служителите в компании (56%) са по-благосклонни към еврото.

Респондентите, които се чувстват добре информирани за еврото, са по-склонни да подкрепят въвеждането му (56% в сравнение с 46% от тези, които не се чувстват информирани). Онези, които очакват личните и националните последици да бъдат положителни (88% и 89%), също са по-скоро "за" въвеждането на еврото от онези с отрицателни очаквания (13% и 17%).

В повечето от анкетираните държави относителното мнозинство от запитаните смятат, че въвеждането от еврото е имало положителни последици за страните, които вече го използват. В Унгария (64%) и Румъния (62%) мнозинството твърди, че въздействието е положително, но в Чехия и Хърватия респондентите са по-склонни да смятат, че влиянието е отрицателно.

Еврото Еврото

Точно половината от запитаните българи очакват еврото да стане официална валута за страната до 5 години. По-висок е този дял единствено в Хърватия (51%), докато в Швеция почти половината (48 на сто) смятат, че това няма да се случи никога в тяхната страна.

Повечето респонденти във всички страни смятат, че въвеждането на еврото ще повиши цените, като този дял варира от 74% в Хърватия до 51% в Унгария. 

Както е известно, темата за влизането на страната ни в еврозоната стана актуална отново през последните месеци, след като в началото на годината финансовият министър Владислав Горанов обяви, че София ще подаде молба за влизане в ERM II до края на юни. През тази седмица правителството ревизира мнението си, като Горанов обяви, че страната ще се опита да влезе едновременно във валутния механизъм и банковия съюз - нещо, за което настояват както ЕК, така и Европейската централна банка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 13 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 5 години
Референдум, викаш...? Като за НАТО и ЕС ли...? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 10
bgMan
преди 5 години
Айде пак манипулативни поръчкови материали целящи да излъжат колебаещите се.А колко стават %-тите на одобрение ако попитате хората съгласни ли сте да приемете еврото за валута АКО знаете че ще ви донесе над 30% поскъпване на всичко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 4
KPetkov
преди 5 години
То хубаво да има референдуми, но има ли смисъл от тях? Тъй или иначе 90% от българите въобще не им пука за това лев ли ще е, евро ли ще е. Кой обикновен бъргарин има възможностите да направи анализ на това каква ще му е изгодата от влизането в еврозоната. Щели сме да спестим 5 лева банкови такси и от курсови разлики. Следващия път това трябва да пита Евробарометъра. Точно така да го формулира: Пука ли ви дали ще влезете в Еврозоната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
България няма проблем да приеме еврото. Има обаче проблем с политиците си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 6
abdul
преди 5 години
Точно така, викаш да направим един референдум за еврото ли? :-))Щото тогава ще се преброят зайците, ама няма да ги брои евробарометъра или пък Бойчо, за който 50% е същото като 51%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
khao
преди 5 години
Чукче да чете? ... оптимист си Бойчо. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 5 години
:))) и на нас ни омръзна да те четеме, така че удари два заека като спреш. :)... всички сме предупредени, мисията ти е завършена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 5 години
За брексит беше. .. ей тоя дяоен аршин. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 3
Boicho Popov
преди 5 години
Всъщност и двете твърдения са верни, защото касят два различни въпроса. Като цяло 50% от анкетираните българи смятат, че еврото ще бъде въведено в страната ни до 5 години, а 51% подкрепят идеята еврото да замени лева. Четете внимателно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 13
studioaa
преди 5 години
Заблуждавате читателите си жестоко с тази статия. Това, че "Всеки втори българин очаква единната валута да замени лева до 5 години", не означава, че всеки българин подкрепя въвеждането на еврото въобще. Тази информация значи, че всеки втори българин е реалист и знае продажните ни политици няма да спрат да ни пробутват проваленото евро без значение дали го искаме или не. Всички родни проучвания сочат, че под 20% са привържениците на еврото, дори и тези направени от организации като соросовото отворено общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още