IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Незаконни преместваеми обекти върху държавни имоти ще се премахват

Депутатите подкрепиха на първо четене законопроекта на Валери Симеонов за промени в ЗУТ

14:28 | 13.06.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Дирекцията за строителен надзор ще премахва незаконно поставените преместваеми обекти, които са върху държавни имоти, в това число и върху морските плажове. Това решиха народните представители, след като подкрепиха на първо четене законопроекта на вицепремиера Валери Симеонов, внесен от „Обединени патриоти“, предава БНР.

С приетите на първо четене промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ) се променя редът за премахване на преместваемите обекти. Така всички павилиони, сергии, заведения, дискотеки и други обекти, които са разположени върху държавни имоти, ще се премахват от Дирекцията за национален строителен контрол, а не както в момента - от общините.

Предвижда се още главният архитект на дадена община да одобрява поставянето и вида на преместваемите обекти.

Тези промени срещнаха съпротивата на БСП и ДПС.

Танер Али от ДПС се противопостави на изземване на правомощия на общините, като отбеляза, че в малките общини преместваемите обекти са единствените, които предоставят важни за хората услуги. 

Законодателната инициатива на вицепремиера Валери Симеонов е вследствие на разногласия с Министерството на туризма за закоността на заведения и хотели в морския курорт Слънчев бряг. Преди дни Симеонов официално внесе сигнал в Прокуратурата срещу министъра на туризма и служители на ведомството ѝ за постройки и строежи по морето.

Миналата седмица Валери Симеонов заяви, че в курортния комплекс "Слънчев бряг" има заведения, които са незаконни и трябва да бъдат съборени, тъй като обектите не покриват елементарните изисквания на Закона за устройство на територията. Според Симеонов тези заведения на Южния плаж в "Слънчев бряг" са изградени без разрешителни и строителни проекти. Става дума за някои от най-известните заведения в курорта - "Бедрум", "Дъ уан", "Кубанита" и "Какао бийч".

Министър Николина Ангелкова отговори на Симеонов, че само компетентен орган може да прецени дали са извършени законосъобразни действия или не. "Вицепремиерът не е компетентен орган, такъв е съдът", подчерта тя.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
Ами да започне от Пирин и концесията на Юлен ;-)Или ще се премахват, ама само тия дето не са на Цеко, Боко, Доко, Мако и Вако..Или ще се узаконяват - както предлага Цацата на вожда за концесията на Пирин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Whitestar
преди 5 години
От прочетеното разбирам, че реално интересът би трябвало да бъде към незаконните постройки, а не към преместваемите обекти. Така би било по-точно въздействието върху порочните практики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още