IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп отново нападна ОПЕК

Според американския президент растящите цени на петрола се дължат на квотната сделка

16:19 | 13.06.18 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп днес отново обвини Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), че целенасочено предизвиква покачване на цените на петрола, предава Politico.

"Цените на петрола са прекалено високи, оОПЕК отново се повтаря. Това не е добре", гласи съобщението.

Цените на петрола се повишиха с около 60% през последната година благодарение отчасти на сделката на ОПЕК и други петролни производители, включително Русия, за намаляване на добива.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) обаче обяви в сряда, че според нея е малко вероятно цените на петрола да се повишават толкова рязко, колкото през последните седмици, съобщи CNBC.

Това е поне вторият път тази година, в който Тръмп избухва срещу ОПЕК заради поскъпващия петрол. През април президентът заплаши групата петролни производители, че усилията за повишаване на цените "няма да бъдат приети", макар че не конкретизира какви стъпки администрацията може да предприеме в тази насока.

"Изглежда ОПЕК отново се повтаря. С рекордни количества петрол навсякъде, включително напълнените догоре танкери в морето, цените на петрола са изкуствено завишени! Това не е добре и няма да бъде прието", написа Тръмп още на 20 април.

В същото време двете големи страни производителки - Саудитска Арабия и Русия, вероятно ще предложат за обсъждане евентуално увеличение на квотите за добив на следващото заседание по този въпрос, което ще се проведе на 22 юни във Виена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Изрязваш един от най-големите потенциални износители поради неизвестни причини и после се чудиш що един картел напомпва цените нагоре. Евала Донка, бомба си. Тъй и тъй си дружка със СА, що не му пусна ЛС ами рязкаш у туитъро, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
doba
преди 5 години
Давай, Дончо, отваряй шистовото кранче!В това ми е надеждата, че горивата пак тръгнаха към 3лв/л.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
В България марихуаната е незаконна. В някои щати на САЩ тя е законна и си я отглеждат спокойно.Но ако приложим договора за екстрадиция, реално имаме право да поискаме САЩ да ни доставят всеки един от въпросните щати, който се занимава с тази работа!Така както те могат да поискат екстрадиране на човек, за нарушаване на санкциите срещу Сирия.ЕС няма санкции срещу Сирия, и от България да се търгува със Сирия е легално.Но тъй като било нелегално от САЩ, значи всеки българин, който търгува със Сирия, е престъпник!Ами тогава всеки американец, който продава марихуана, също е престъпник. Нищо че е в САЩ. Нашият закон важи и в САЩ. Договорът е абсолютно симетричен поне формално.Така както американският закон важи у нас, значи и нашият важи тамМоля това да се счита за сигнал до главния прокурор, да предприеме необходимото, американските граждани, отглеждащи марихуана, да бъдат екстрадирани и съдени в БългарияДобри Божилов, Фейсбук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 4
KPetkov
преди 5 години
Шистаците няма ли да заработят най-накрая? Какво стана с глобалния "свободен" пазар на нефт? Май не може да се освободи от влиянието на ОПЕК.Аз това разбирам под свободен пазар. Всеки е свободен да си прави каквито си иска сделки. На Тръмп като не му изнася, да натиска шистака да помпи повече и да бутне цените надолу :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още