IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в САЩ нараснаха повече от очакваното през май

Те отбелязват и най-голямото годишно увеличение за близо 6 години и половина

16:41 | 13.06.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производствените цени в САЩ отбелязаха по-голям от очакваното ръст през май, отчитайки най-голямото годишно увеличение за близо 6 години и половина. Това показват данни на министерството на труда в САЩ, цитирани от Ройтерс.

От тях става ясно, че индексът на производствените цени (PPI) за крайното търсене се е увеличил с 0,5% през изминалия месец, тласкан нагоре от увеличаване на цените на бензина и продължаващото нарастване на цените в сектора на услугите. През април PPI е отбелязал ръст от 0,1%.

За 12-те месеца до май индексът се е увеличил с 3,1% - най-голямото повишение от януари 2012 г. През април на годишна база скокът на цените на производителите беше 2,6%.

Според икономисти, допитани от Ройтерс, очакванията са били за ръст от 0,3% на месечна база и 2,8% на годишна.

Индексът за основните цени на производителите, изключващ хранителните стоки, енергията и търговските услуги, се е покачил с 0,1% през миналия месец. Подобно е било увеличението и през април. За 12-те месеца до май основният индекс е нараснал 2,6%, след като се увеличи с 2,5% през април.

Новият тласък на производствените цени засилва очакванията, че инфлацията ще набере инерция тази година и по всяка вероятност ще премине границата от 2%, зададена от Федералния резерв.

По-късно днес трябва да станат ясни решенията на Фед от редовната месечна среща на ръководството му, като прогнозите са, че лихвените проценти ще бъдат увеличени за втори път тази година.

През май цените на стоките са нараснали с 1%, като те представляват общо 60% от увеличението на PPI. Предходния месец стойността им остана без промяна. През май обаче ръстът им беше подтикнат до голяма степен от поскъпването на бензина с 9,8%.

Цените на хранителните стоки на едро също тръгнаха леко нагоре с ръст от 0,1% през май, след като се понижиха с 1,1% през април.

Увеличение има и при цената на услугите с 0,3% през май - малко повече от 0,1% през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
мисля, че операцията с митата ще започне да дава резултат след 3 или 6 месеца . трябва малко време да мине , има складови запаси , а и не се знае как ще реагират тяхните производители на стомана и алуминии . освен това за сключени и платени поръчки които пътуват но не са разтоварени не знам как стоят нещата с обмитяването ... малко врме трябва за ефекта ... ще се види .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis12
преди 5 години
не знам кое му е бравото, тва е резултат от митата дет въведоха .... и кои "сте вие дет ги постигате" ... ?! ти Сашовец ли си какъв си ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Какви са тия цели, че не мога да ги открия никъде. Пак от статия тук, излиза, че инфлацията в САЩ е достигнала 2,8% през май и 2,5% през април. Да не би да гонят 5%?Инфлацията в САЩ се е ускорила до 2,8% на годишна база през май спрямо отчетените 2,5% през април, задминавайки пазарните очаквания за 2,7%, съобщава tradingeconomics.com. Това е най-високото ниво на инфлацията от февруари 2012 г. насам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
ert
преди 5 години
Браво, ето че сме все по-близо до изпълнението и преизпълнението на проинфлационните цели. Време е да ги постигнем след толкова години напразни усилия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още