IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия не е овладяла контрола над разходите, ако съдим по Световното по футбол

Въпреки обещанията за по-малки разходи, страната харчи огромни суми за инфраструктурни проекти

23:15 | 13.06.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако рекордните разходи за Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. бяха въплъщение на разточителността на руското правителство, то Световното първенство по футбол, което започва този четвъртък, изглежда много по-сдържано. И все пак, въпреки огромните си усилия за контрол над разходите, режимът на президента Владимир Путин още не се е научил как да бъде пестелив, пише в свой анализ Bloomberg.

Най-често сочената оценка за разходите за игрите в Сочи е 51 млрд. долара, или с 11 млрд. долара повече от вторите най-скъпи Олимпийски игри - летните в Пекин, които се проведоха през 2008 г. Руското правителство никога не е признавало да е харчило толкова много. Вместо това посочи срамно ниски суми. Самият Путин говори за 214 млрд. рубли (6,4 млрд. долара при курс на долара от 2014 г.). Екип, воден от антикорупционния активист Алексел Навални, твърди, че сумата е 45,8 млрд. долара, като всичко без 3,5% от сумата, е платено от правителството, държавни компании и държавната банка за развитие VEB.

В случая разходите на глава от населението се нареждат на второ място след катастрофалните харчове в Гърция по време на Олимпиядата през 2004 г. и безпрецедентната цена на медалите (510 млн. долара, в сравнение със 117 млн. долара в Пекин и 104 млн. долара във Ванкувър през 2010 г.).

За разлика от всичко това Световното първенство по футбол не изглежда като такова разхищение. Според доклад на организационния комитет от април тази година, общата сума, похарчена за подготовката, е 683 млрд. рубли, или около 11 млрд. долара. Този път нито една независима организация не оспори оценката.

Когато Русия кандидатства за домакин, тя заяви, че ще похарчи 3,82 млрд. долара за възстановяване на стадиони и изграждане на нови. В крайна сметка похарчи 4,3 млрд. долара. Това беше преразход, но не и от мащабите, които видяхме в Сочи, където дворецът за пързаляне трябваше да бъде построен за 44 млн. долара, но в крайна сметка общата сума, похарчена за него, беше 272 млн. долара.

Общите разходи в Русия могат да бъдат сравнявани отчасти с 40-те млрд. ранда, които похарчи южноафриканското правителство през 2010 г., но е по-малко от рекордните 15 млрд. долара, похарчени през 2014 г. за Световното първенство в Бразилия, където се разрази и огромен корупционен скандал. В допълнение, 4,8 млрд. долара от общата сума отидоха за реновиране на летища и друга ключова инфраструктура, от която Русия се нуждае за Световното първенство по футбол.

Разбира се, привържениците на Путин, срещу някои от които са насочени западните санкции, получиха големи договори с държавата. Този път правителството държа под око всички строителни проекти. Зявудин Магомедов, голям подизпълнител на Световната купа, бе арестуван през март по обвинение в предполагаемо присвояване на държавни средства, предвидени за изграждане. През февруари Министерството на спорта обвини няколко от контракторите, включително фирма, собственост на приятеля на Путин Генадий Тимченко, за превишаване на разходите, като вече спечели част от делата.

И все пак, въпреки по-стриктния контрол и по-реалистичните първоначални оценки за разходите, Световното първенство в Русия, е особено скъпо, като се имат предвид инфраструктурните разходи на място.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
majnata
преди 5 години
Поредната блумбъргова повърня ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
dakl
преди 5 години
Страната, която уж не контролира разходите си има най малък , почти нищожен външен дълг, десетки пъти по малък от този на страните , които и дават" съвети"??? Защо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още