IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган ще трябва да поведе нелека битка, за да запази властта си на следващите избори

Според ново социологическо проучване има множество възможни варианти, най-вече за резултатите от парламентарните избори

10:54 | 14.06.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Агитационни банери на&nbsp;Мухарем Индже и Реджеп Ердоган. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Агитационни банери на Мухарем Индже и Реджеп Ердоган. Снимка: Ройтерс

Изходът от турските президентски избори по-късно този месец може да се реши в последния момент, като държавният глава Реджеп Ердоган ще трябва да спечели нелека битка, за да затвърди властта си. Това става ясно от проучване на Bloomberg за настроенията сред избирателите.

Ердоган би могъл да спечели президентския вот на първия тур на 24 юни с 50,8% и да получи мнозинство в парламента, става ясно от резултатите на агенция Foresight Danismanlik сред 500 души в периода 7-11 юни.

Въпреки това обаче изненадваща победа на опозицията също е възможна в рамките на статистическата грешка.

Според данните всякакви варианти са вероятни, като единственото сигурно нещо е, че резултатите ще бъдат много близки. Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) не биха могли да спечелят сами, като при предишни гласувания те разчитаха на подкрепата на религиозните консерватори, либерали или кюрди. Сега обаче успехът на президента зависи от това как националистите в Турция ще гласуват, става ясно от проучването.

Най-силният фактор, който накланя везните в полза на Ердоган и неговата партия, е непоколебимата преданост на избирателите му. Не така обаче стоят нещата при националистите, които все повече изоставят партията си.

„Ердоган винаги се е нуждаел и ще се нуждае от коалиции“, посочва Мерт Йълдъз, бивш икономист от Roubini Global Economics в Лондон и съосновател на Foresight. „Дори и Ердоган да спечели както парламента, така и президентството, политическата несигурност е малко вероятно да приключи“, допълва той.

Допитването е първото по рода си в Турция. То се провежда в област в страната, която отговаря на демографските и социално-икономически характеристики, както и в друга, в която резултатите от последните три гласувания съвпадат с данните за страната. Статистическата грешка е в рамките на 3,5 процентни пункта – повече от обикновените проучвания, което се дължи на ограничения обем на допитаните.

Най-близкият опонент на Ердоган за президентския пост е Мухарем Индже от опозиционната Републиканска народна партия (РНП). Според прогнозите той ще получи 30,1% от гласовете. След него е кандидатът на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) Селяхатин Демирташ, който въпреки че води кампанията си от затвора, се очаква да получи 10,5% от гласовете. Бившият вътрешен министър Мерал Акшенер от новата Партия на доброто получава 8% - неуспявайки да оправдае повечето очаквания.

Ако президентската надпревара стигне до втори тур, преднината на Ердоган ще бъде още по-голяма, предвижда агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Ако не спечели президентските от първия път, ще трябва да преправя много бюлетини :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
Lucifer
преди 5 години
Ако диктаторът Ердоган не беше сигурен в победата си, нямаше да ги предизвика предсрочно! Коментарите по тоя въпрос са абсолютно ненужни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Хубав коментар са направили. Спечелването на изборите от опозицията е възможно само в рамките на статистическата грешка. Когато става дума за сериозни неща, статистически грешки няма.Въпреки това обаче изненадваща победа на опозицията също е възможна в рамките на статистическата грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
0pk
преди 5 години
Ако е тру-диктатор кат Путин, не би трябвало да му е трудно, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още