IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед вдигна лихвите и даде сигнал за общо четири увеличения през 2018 г.*

Банкерите подчертаха по-оптимистичното си виждане за икономическия растеж и по-високите инфлационни очаквания

21:34 | 13.06.18 г. 66
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв вдигна основната лихва до диапазона 1,75% - 2% и даде сигнал за общо четири увеличения през 2018 г., съобщава Market Watch. Решението за повишаване на лихвите беше взето единодушно след двудневна среща във Вашингтон.

Преди това от централната банка прогнозираха общо три вдигания на лихвата. Новите по-високи лихви ще се отразят на потребителските дългове като кредитни карти и заеми за жилища, пише CNBC.

В изключително кратко изявление от точно 320 думи Федералният резерв промени няколко ключови фрази от предишните си послания, подчертавайки по-оптимистичното си виждане за икономическия растеж и по-високите инфлационни очаквания.

Според Фед икономическият растеж „расте със стабилен темп“, безработицата намалява, а разходите на домакинствата са се увеличили. И в контекста на това следващо увеличение на лихвите е „уместно“, смятат от щатската централна банка.

„По-нататъшното постепенно увеличение на целевия диапазон ще бъде в съответствие с разрастването на икономическата активност, силният пазар на труда и инфлация близо до целта от 2% в средносрочен план“, се казва още в изявлението на Фед.

От Федералния резерв продължават да очакват още три увеличения на лихвите през 2019 г.

Напълно според предварителните очаквания на пазарите Федералният резерв повиши основната си лихва без да отчита неразбирателството в търговията между САЩ и нейните партньори. През март Фед повиши лихвите си с четвърт процентен пункт до диапазона 1,50-1,75 процента и преразгледа към повишение прогнозата си за икономиката през 2018 и 2019 година.

В днешното си изявление представителите на Фед намекват, че темпът на следващите повишения ще бъде малко по-бърз, уточнява Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Това предполага, че през 2018 г. водещата лихва може да достигне между 2,25 и 2,5 процента. За догодина също се очакват три повишения, колкото бяха прогнозирани и през март, и едно през 2020 година.

С днешното решение институцията сигнализира, че ще толерира ускоряване на инфлацията над целевото равнище поне до 2020 г.

От края на 2015 г. Фед вдигна водещата си лихва седем пъти на фона на продължаващото нарастване на икономиката и стабилния растеж на трудовия пазар.

Инфлацията също е с благоприятен темп, като новите прогнози на банката сочат ускоряване над 2% до 2,1% тази година - равнище, което ще се запази през 2020 г.

"Трудовият пазар продължава да се засилва. . .икономическата активност нараства със стабилен темп. Разходите на домакинствата се увеличават, а бизнес инвестициите с основен капитал се повишават значително", става ясно още от изявлението на Федералния резерв.

Очаква се безработицата да достигне 3,6 на сто в края на годината, което още бъде най-ниското равнище от 1969 г., спрямо прогнозираните по-рано 3,8%.

За БВП централната банка прогнозира растеж от 2,8% тази година и забавяне на темпа до 2,4 на сто през 2019 г. 

*Текстът е допъленен към 21:47 часа

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

56
rate up comment 4 rate down comment 2
thehappyroger
преди 5 години
Най-смешното е, че такива като мен, които ви казват истината такава каквато е открито ги нападате и мразите, а онези, които ви говорят комфортни лъжи, докато задкулисно ви мамят както си искат и това води до негативни резултати, ги подкрепяте с охота, така че заслужавате съдбата изцяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 2 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
След 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии, за ток и за бюджет на ромите от фалоса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 2 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Ама както казах и по-долу, това е една друга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 2 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Защото го видях :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 4 rate down comment 0
thehappyroger
преди 5 години
Затова и казах, че сикаджийските мутри са последният пирон в ковчега на страната, така и ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 2 rate down comment 0
thehappyroger
преди 5 години
Затова казах преди, че след този пореден Pump and dump в икономиката на страната от заеми и еврофондове, и спукването на балончето икономиката ще образува брутално устойчив даунтренд и ще се изпотроши цялата по такава крива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 0
thehappyroger
преди 5 години
Половината от 16-те милиарда заем потънаха в обществени поръчки, където от 3 млн минимум 1 се краде, ама минимума се краде мн рядко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 2
thehappyroger
преди 5 години
Доста пъти ви обясних как ще се разгърнат събитията за разграбената свинска *** до 2030-та, след 2030-та и защо ще се стигне до там. Реално вече няма никакъв смисъл, до 2025-та малкия и средния бизнес на хората масово предстои да фалира, те няма как да издържат повече тази свинска тежест и безкрайни злоупотреби на върха и на дъното на държавата, тя вече за нищо не става, ама абсолютно за нищо! Няма никакъв смисъл да се помръдваш за нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 9 rate down comment 1
Sandy
преди 5 години
Сегашното правителства изтегли 16 млд заем, част от който потъна някъде, откраднаха се и 16 млд от ДДС, откраднаха се още 16 млд депозити и активи от КТБ. Освен това НЕК е на червено 6 млд, БДЖ - 5 млд, Здравната каса - 3 млд, Пенсионните фондове празни, Повечето общини са пред фалит, Фонд Бедствия и аварии - празен, във фонд гарантиране на депозитите има некви мижави 300 хил. лева. Спирам, няма да ви отегчавам повече, макар че има още и още стресиращи неща. При това положение правителството трябва да тегли нови заеми, за да оцелее, но тава може да ще им коства властта, която и без това се крепи на кибритени клечки. По вероятно е да прибегнат до план 2 - девалвация на лева, инфлация, което ще стопи парите в депозити за нула време. Предполагам, че правителството няма да го има есента, ще подаде оставка или ще бъде принудено и захвърляно с камъни. Но, ако все пак оцелее и остане с помощта на външни сили, чужди служби и държава, тогава зимата ще е страшна. Вдигането годините за пенсия на 67 - 70 ще е неизбежно, данъци, ток и всичко останало, ще измести българите по смъртност от 3-то на 1-во място в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 12 rate down comment 1
Ironhorse
преди 5 години
Нека и аз да кажа, гледам веселбата е пълна ...Та ако вземете кредит с 15 вноски и ви се вдигне лихвата от 5 на 7 процента, ще платите лихва с 30% повече от първоначалният план.Но всички знаем, че ипотечните кредити са с 10, 15 и повече години, така че ДУПЕ да им е яко на ипотечните длъжници.Те. при кредити с главница от 100к обикновено, като лихва се плаща около 100 до 150 % от взетата реално сума.Всички знаем, че целовото ниво на ФЕД е да достигне 3,75 до 4%, т.е. лихата тази година ще се повиши с 1 % до достигане 2%, догодина пак с 1 %, така до достигането на заветните 3,75 до 4 %.Та в рамките на до три години взелите кредити ще имат да връщат не лихва от 100 к, а 200, че и 300 к.Просто математика ...В България при ипотечното кредитиране практически се подписват два договора: за кредит и за ипотека.Та като спреш да плащаш кредита, се задейства ипотеката, продават НИ на каквато цена си щат, приспада ти се от дължимото и пак дължиш, ако са те изхвърлили от заветния "твой" апартамент. При лизинга тази врътка не става и това е доказано в нашата съдебна практика (за автомобилите)Да не забравяме, че една банка и една офшорка са подкарани от прокуратурата. Защото Еврозона няма да видим преди да сме влезли в Банковия съюз. А влезем ли в него ски банката отича в канала, събаряйки целия НИ пазар в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още