IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед вдигна лихвите и даде сигнал за общо четири увеличения през 2018 г.*

Банкерите подчертаха по-оптимистичното си виждане за икономическия растеж и по-високите инфлационни очаквания

21:34 | 13.06.18 г. 66
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв вдигна основната лихва до диапазона 1,75% - 2% и даде сигнал за общо четири увеличения през 2018 г., съобщава Market Watch. Решението за повишаване на лихвите беше взето единодушно след двудневна среща във Вашингтон.

Преди това от централната банка прогнозираха общо три вдигания на лихвата. Новите по-високи лихви ще се отразят на потребителските дългове като кредитни карти и заеми за жилища, пише CNBC.

В изключително кратко изявление от точно 320 думи Федералният резерв промени няколко ключови фрази от предишните си послания, подчертавайки по-оптимистичното си виждане за икономическия растеж и по-високите инфлационни очаквания.

Според Фед икономическият растеж „расте със стабилен темп“, безработицата намалява, а разходите на домакинствата са се увеличили. И в контекста на това следващо увеличение на лихвите е „уместно“, смятат от щатската централна банка.

„По-нататъшното постепенно увеличение на целевия диапазон ще бъде в съответствие с разрастването на икономическата активност, силният пазар на труда и инфлация близо до целта от 2% в средносрочен план“, се казва още в изявлението на Фед.

От Федералния резерв продължават да очакват още три увеличения на лихвите през 2019 г.

Напълно според предварителните очаквания на пазарите Федералният резерв повиши основната си лихва без да отчита неразбирателството в търговията между САЩ и нейните партньори. През март Фед повиши лихвите си с четвърт процентен пункт до диапазона 1,50-1,75 процента и преразгледа към повишение прогнозата си за икономиката през 2018 и 2019 година.

В днешното си изявление представителите на Фед намекват, че темпът на следващите повишения ще бъде малко по-бърз, уточнява Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Това предполага, че през 2018 г. водещата лихва може да достигне между 2,25 и 2,5 процента. За догодина също се очакват три повишения, колкото бяха прогнозирани и през март, и едно през 2020 година.

С днешното решение институцията сигнализира, че ще толерира ускоряване на инфлацията над целевото равнище поне до 2020 г.

От края на 2015 г. Фед вдигна водещата си лихва седем пъти на фона на продължаващото нарастване на икономиката и стабилния растеж на трудовия пазар.

Инфлацията също е с благоприятен темп, като новите прогнози на банката сочат ускоряване над 2% до 2,1% тази година - равнище, което ще се запази през 2020 г.

"Трудовият пазар продължава да се засилва. . .икономическата активност нараства със стабилен темп. Разходите на домакинствата се увеличават, а бизнес инвестициите с основен капитал се повишават значително", става ясно още от изявлението на Федералния резерв.

Очаква се безработицата да достигне 3,6 на сто в края на годината, което още бъде най-ниското равнище от 1969 г., спрямо прогнозираните по-рано 3,8%.

За БВП централната банка прогнозира растеж от 2,8% тази година и забавяне на темпа до 2,4 на сто през 2019 г. 

*Текстът е допъленен към 21:47 часа

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

36
rate up comment 2 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
М/у другото сега като ви организират поредната финансова криза и ви кажат, че не знаят как и откъде стана така, може да се замислите колко креативна идея е блокчейн. Аз продължавам да следя с мн голям интерес кое балонче ще се пръсне първо, това на криптовалутите или това на кретено-масонският капитализъм, който е същата Pump and Dump схема?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Следващите 10 години САЩ ще ги смажат урагани, бури, природни аномалии и пожари, всяка следваща година ще има рекорд по брой на ураганите и тяхната сила, а Европа предстои да се превърне в жабешко блато, добре живеещите западняци на гърба на другите народи след кражби, натиск, манипулации, лъжи, репресии и войни предстои да гълтат тиня, а западните балкани ще станат на пихтия заради природни стихии. Сред учените икономистите са най-глупави и те си живеят във все по-измислен от тях самите свят отдалечавайки се все повече от обективната реалност на Космоса, да не кажете после, че не съм ви казал, триизмерните илюзии на всички предстои да бъдат разбити и аз ви намекнах, че колкото повече сте сантиментално привързани към тази реалност, толкова по-неприятно ще бъде да гледате как природата се балансира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 0
thehappyroger
преди 5 години
Планетарните изменения ще заличат целият запад и изток, предстои да го гледате, кретено-масоно капитализма ще бъде заличен до 2050-та година от лицето на Земята като кули близнаци в добре организиран от кретено-масоните терористичен атентат от 2001-ва, всичко ще се промени в мн кратък период от триизмерно време, това беше краят на кретено-масоно капиталистическата *** его-парадигма за бавно развиващи се в съзнанието *** със стафида вместо мозък. Кретено-масонството, заедно с целият им капитализъм, семействата им и тази безсмислена бавно развиваща се човешка парадигма на нисшето его, алчност, материализъм и лицемерие заедно с всички хора, които я сътворяват колективно предстои да бъдат заличени от планетарните изменения до 2050-та година. Ама без въобще да преувеличавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 18 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
Без лихви днешната финансова система не може да съществува. Лихвата е цената на парите като стока. Положението требва да е тотално оплескано, за да няма лихва и даже да се стигне до отрицателна такава.Без борд България не може да съществува, или поне по начина, по който е в момента - бордът пък е цената на българския национален манталитет - социален, културен, политически, икономически. Бордът е единствения начин да участваме в структурите, в които толкова искаме да бъдем. Бордът е тояга, а българинът разбира само от тояга - тва е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 8 rate down comment 3
Sandy
преди 5 години
Искам да ви попитам тук: Ако премахнат борда или променят курса евро - лев, тоест девалвират лева, какво ще стане с имотния пазар и хилядите имоти накупени в последните 2 години на силно завишени цени, имоти надценени 2 - 3 пъти? Все пак българина наля няколко милиарда в имоти, с цел инвестиция и няма как да не ми е любопитно да знам кво ще се случи. Благодаря предварително за отговорите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 14 rate down comment 2
Alx
преди 5 години
Едни крупни бизнесмени имат големи кредити и отчаяно искат да се махне борда, също така бизнеса силно се надява да свали стандарта на живот и да започне да плаща пак по 50 долара месечна заплата, и тн... иначе казано, нямаме политици на които да се вярва за махане на борда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 9 rate down comment 1
Sandy
преди 5 години
На политическите ни разбойници им стана ясно, че няма да видим Шенген и евро нито сега нито друг път, а точно НИКОГА! Така, че те искат - не искат, ще престъпят към план 2 - стъпки към премахване на борда или промяна курса евро - лев. Девалвацията на лева им е силно необходима, защото така лесно ще приберат милиардите в депозити в собствените си фирми, тоест в джобовете си. От там кво ще вкарат в държавата като ДДС, боли ги оная работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 10 rate down comment 1
Sandy
преди 5 години
Решението за премахване на борда може да бъде взето от политиците и на "закрити врати". Със сигурност, ако се вземе такова решение или пък промяна курса на евро - лев, това ще бъде поднесено на народа внезапно. Убеден съм, иначе знаете кво ще стане, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 5 години
Само определени групи и кръгове искат падане на борда. Обикновените граждани ще са изложени на фалит.Прочети. http://***.banker.bg/finansov-dnevnik/read/valutniiat-bord-mejdu-spekulanti-intriganti-i-garanti
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 5 години
http://***.banker.bg/finansov-dnevnik/read/valutniiat-bord-mejdu-spekulanti-intriganti-i-garantiОтмяната на борда е само с гласуване от Народното Събрание и промяна на закона за БНБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още