IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският жилищен пазар остава в застой през май

Лондон отново е слабото звено в страната, въпреки че цените намаляват и в Югоизточна и Югозападна Англия

11:18 | 14.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският жилищен пазар остава в застой през май, тъй като дейността и цените са се запазили на същите равнища като предходния месец, съобщава Кралският институт на лицензираните оценители на недвижими имоти (RICS), цитиран от Bloomberg.

Оценката на RICS на цените достигна -3 пункта миналия месец, което е повишение спрямо -7 пункта през април, но все означава липса на промяна в цените, съобщи организацията в доклад, публикуван в четвъртък. Въпреки че има известни причини за оптимизъм, тъй като индексът на новите поръчки е положителен за първи път от 27 месеца, измерители, отчитащи бъдещото развитие, показват, че пазарът вероятно няма да получи тласък в краткосрочен план, отбелязва RICS.

Лондон отново е слабото звено в страната, въпреки че цените са намалели и в Югоизточна Англия и в доскоро стабилния югозапад. Британската столица изпитва затруднения заради данъчните промени и решението на Великобритания да напусне ЕС, а в същото време годините на повсеместен ръст на цените намалиха достъпността на жилищата, което обезсърчи потенциални купувачи.

„Вероятно цялостната картина по отношение на дейността на жилищния пазар ще остане мрачна в идните няколко месеца“, казва главният икономист на RICS Саймън Робинсън.

По-голямата картина на забавяне на пазара съответства с доклада на британската банка Halifax от миналата седмица, който показа, че ръстът на цените продължава да се забавя. В допитването на RICS редица брокери отбелязват, че интересът на купувачите е нараснал, тъй като продавачите са предложили по-ниски цени.

„Въпреки че пазарът като цяло се забавя, когато цените станат реалистични и купувачите открият стойност, интересът ще нарасне“, казва Джеймс Перис от De Villiers Chartered Surveyors в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още