IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каракачанов внася промени в ЗОП заради падналия Ми-17

Сегашните текстове позволявали всякакви фирми да обжалват обществените поръчки за ремонт на военна техника

11:30 | 14.06.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще предложи промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), обяви самият той в ефира на bTV. Според него в норматива има дупка, която позволява дори на фирма, произвеждаща банички, да обжалва ремонта на военните хеликоптери.

Повод за коментара му е катастрофата с Ми-17, която се случи в късния следобед на 10 юни и при която загинаха двама пилоти. По думите на Каракачанов в момента страната ни остава без хеликоптер, който може да помогне при пожар и други кризисни ситуации, защото, съгласно разпоредбите на ЗОП, техниката на Министерството на отбраната (МО) не може да бъде ремонтирана в заводи на МО без обществена поръчка.

„По този начин всяка фирма може да обжалва процедурата, което я проточва изключително дълго във времето. И без това един подобен ремонт отнема минимум 9 месеца“, каза още военният министър. 

Той добави, че за ремонта на петте хеликоптера Ми-17 са нужни около 25 млн. лв., а за Ми-24 – 24 млн. лв. От 245 пилоти в България по-малко от половината летят заради липса на годна техника, каза още Каракачанов.

Министърът допълни, че се проучват данните от черната кутия на катастрофиралия хеликоптер, но не да даде повече подробности. Засега остават две основни версии за инцидента - повреда на опашния винт на машината и пилотска грешка.

Оцелелият техник от падналия вертолет все още не е разпитван, защото трябва да има разрешение от лекар, каквото още не е дадено.

Относно името на Македония Каракачанов заяви, че не го притеснява името Северна Македония.
Предложението Илинденска Македония не е бил прието, защото е било политическа интрига в опит България да реагира остро, каза още министърът и припомни, че България отдавна е признала Република Македония.

„Оттук нататък какво ще реши парламентът им си е тяхна работа. За България спор за името няма, спорът е между Македония и Гърция", добави Красимир Каракачанов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
Това е предварително приготвен закон и само са чакали удобния момент да стане някоя беля за да го внесат. 2 дни след инцидента!Съвсем очевидно стана за не знам кой път че и псевдопатиота толуп е просто лобист на чужди интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Така като чета статията излиза, че Каракачанов (а и правителството) е знаел, че пилотите летят на негодни за употреба хеликоптери. Това ми изглежда като престъпление по служба, да караш хората да летят с техника, която не е ремонтирана. Хеликоптерите, които летяха над хората на 6-и май и те ли бяха негодни? Прокуратурата ще трябва да ги провери по-задълбочено тия неща.По думите на Каракачанов в момента страната ни остава без хеликоптер, който може да помогне при пожар и други кризисни ситуации, защото, съгласно разпоредбите на ЗОП, техниката на Министерството на отбраната (МО) не може да бъде ремонтирана в заводи на МО без обществена поръчка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още