IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика е забавила темпа си през май

Ръстът на продажбите на дребно в азиатската страна през май е под прогнозите на анализаторите

11:43 | 14.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската икономика се е задъхала през май на фона на затягането на кредитирането и заплахите от търговска война, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Промишленото производство е нараснало с 6,8 на сто на годишна основа през май, което е забавяне на темпа спрямо отчетеното увеличение от 7 на сто през април и е под очакванията на анализаторите, анкетирани от Bloomberg (7 на сто). 

Инвестициите в основен капитал са нараснали с 6,1 на сто на годишна основа през периода януари-май и това е най-слабият темп на увеличение от 1999 година и началото на водене на статистика по този показател според Bloomberg.

Продажбите на дребно, барометър за разходите на домакинствата, са се увеличили през май с 8,5 на сто на годишна основа, отчете днес Националното статистическо бюро на Китай. И този показател е под резултатите, отчетени през април (+9,4 на сто) и март (+10,1 на сто), както и e по-нисък от очакванията на експертите, които прогнозираха леко увеличение през май.

На фона на тези данни централната банка на Китай отказа по-рано днес да последва решението на Федералния резерв на САЩ за вдигане на водещите лихви. Противно на очакванията китайската централна банка не повиши лихвите по краткосрочното кредитиране и остави без промяна ставката, при която тя осигурява финансиране на търговските банки.

Китай продължава да е заплашен от наказателни американски мита върху стоките, които внася в САЩ, отбеляза АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още