IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоба до 5 хил. лв. за чиновници, които говорят на език, различен от българския

Обединените патриоти внасят в парламента законопроект за българския език

12:18 | 14.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Санкция от 1 000 до 5 000 лева за служители в администрацията, които говорят на език, различен от българския, предлагат от ПГ на "Обединени патриоти". От групата внасят в парламента цял законопроект за българския език.

Задължаваме в българската администрация да се говори и да се пише само на български език, каза заместник-председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов на брифинг в парламента, съобщи БТА. Той отбеляза, че в близо една пета от страната някои, главно общински, администрации си позволяват да говорят на език, различен от българския, и да поставят под съмнение в каква държава се осъществява административното обслужване.

"За всички такива служители на администрацията, които решат да говорят на турски, цигански или английски - няма никакво значение, ще има санкция между 1 000 и 5 000 лева", посочи Веселинов.

Със законопроекта се предлага още да се създаде културен институт "Св. Св. Кирил и Методий", който да организира изучаването и сертифицирането на владеенето на български език зад граница. Предвижда се електронните съобщения, като например на мобилните оператори и на банките, да бъдат на български език, а не на шльокавица, както и всяко електронно устройство - мобилен телефон, компютър, което се предлага у нас, да е кирилизирано. Регламентираме подкрепата и създаването на български електронни шрифтове, каза още Искрен Веселинов.

Председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров показа снимки на български полицаи, на чиито униформи пише на латиница "Полиция", "Жандармерия". За сравнение в Гърция има надпис на английски, защото туристът трябва да знае и да може да се обърне към полицията, но има и надпис на родния език, посочи той. Сидеров коментира, че това е един от парадоксите, които искат да поправят с този законопроект, защото с него институциите ще бъдат задължени да използват официалния език – българският.

Той обясни, че съгласно разпоредбите на Конституцията българският език се прилага според специален закон, но от 1991 г., от както тя съществува, такъв няма. Надявам се, че законопроектът ще бъде посрещнат положително от нашите коалиционни партньори от ГЕРБ, коментира Сидеров. Той припомни, че още при първия мандат на премиера Бойко Борисов е работено по този закон.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още