IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел не успя да избегне „миграционната криза“ в управляващата коалиция

ХДС и ХСС са провели отделни заседания – изключително необичайно обстоятелство, което говори за противопоставяне между консерваторите

21:52 | 14.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ангела Меркел и германският вътрешен министър Хорст Зеехофер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и германският вътрешен министър Хорст Зеехофер. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел не успя да постигне компромис по миграционната политика със своите баварски съюзници, опитвайки се да избегне криза в управляващата коалиция само три месеца след поемането на властта.

Нейното управление също е заложено на карта, както и бъдещето на съюза ѝ с баварските консерватори от Християнсоциалния съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП), посочва Ройтерс.

Конфликтът с вътрешния министър и лидер на ХСС Хорст Зеехофер е във връзка с неговия „Мащабен миграционен план“ - проект, с който той иска да покаже на гласоподавателите нова и по-твърда линия спрямо мигрантите преди трудните местни избори в Бавария през октомври.

Признак за противоречията между двете партии е и това, че те проведоха отделни заседания, в които да обсъдят позициите си по миграционната политика, като подобно разделение е изключително необичайно.

Според източници голяма част от депутатите на Християндемократическия блок (ХДС) на Меркел са се съгласили да подкрепят нейно противоречиво предложение, но все още не е ясно дали това е признак за задълбочаване на конфликта или за неговото разрешаване.

Канцлерът е против част от плана на Зеехофер, който позволява на германските власти да отхвърлят мигранти, достигнали германската граница, след като преди това са се регистрирали в друга държава от ЕС.

Подобна мярка би означавала 180-градусово обръщане на нейната политика на отворени врати от 2015 г., която вече претърпя някои ограничения. Според нея подобни действия от страна на Берлин ще накарат границите си да затворят и други страни, като за справяне с проблема е необходимо решение на ниво Европа.

Меркел заяви пред членовете на своята партия, че е предложила търсещите убежище мигранти, отхвърлени от германското законодателство, да бъдат връщани на границата.

Тя също така се надява по този начин да успее да си спечели време до 28-29 юни, когато ще проведе европейската среща на върха, на която ще могат да бъдат сключени многостранни споразумения с другите страни.

Почти три години, след като прекрати европейското законодателство за връщане на мигранти в страната, в която първо са дошли в ЕС, в Германия са пристигнали близо 1,6 млн. бежанци. В същото време въпросът продължава да остава нерешен до голяма степен, защото Канцлерът така и не изгледи различията с коалиционния си партньор.

В същото време нейното справяне с кризата се посочва и като причина за възхода на крайнодесните настроения в страната и в частност на „Алтернатива за Германия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още