IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекратяват мандата на шефа на НЗОК проф. Камен Плочев

Решението е на парламентарната здравна комисия, предстои гласуване и в пленарна зала

17:00 | 14.06.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Мандатът на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев да се прекрати предсрочно. Това решиха депутатите от парламентарната Комисия по здравеопазване на извънредно заседание днес, като гласуваха проект за решение за прекратяване на мандата на Плочев, предава БТА.

Предстои парламентът да гласува прекратяването на трудовите му правоотношения. След това Народното събрание трябва да назначи нов управител на Здравната каса.

След като предложението за освобождаването на проф. Плочев бе гласувано, здравният министър Кирил Ананиев заяви, че крайната дума за това кой ще бъде новият управител на НЗОК е на парламента и че не може да назове име за наследник на поста.

Припомняме, че проф. Плочев уведоми Надзорния съвет на НЗОК, че му се налага да продължи лечението си с още един месец, след като отсъства по болничен три месеца. Това обаче влиза в противоречие със законовите разпоредби, според които ако ръководителят на институцията липсва повече от три месеца, трябва да бъде освободен.

Камен Плочев беше назначен за шеф на касата през юли 2017 г. след конкурс, в който беше единственият кандидат.

Здравословното му състояние му обаче се влоши през февруари след остри противоречия със здравния министър Кирил Ананиев. Повод за конфликта бе казусът с дълговете на Здравната каса към чужди фондове, които към края на миналата година са близо 270 млн. лева.

Проф. Плочев уведоми за проблема депутатите в Народното събрание, но министърът се обиди, че управителят на касата е действал зад гърба му и поиска осткавката му. Малко след скандала Плочев беше приет в болница със сърдечен проблем, като от тогава е в болнични.

Заместничката му Йорданка Пенкова подписа Националния рамков договор за 2018 г. и одобри плащанията към лечебните заведения в страната през първите месеци на годината.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още