IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 млрд. евро от бюджета на "Хоризонт Европа" са за научни иновации за храните

Парите от новата програма на ЕС трябва да гарантират качество на храните на европейските граждани и да им осигурят здравословен живот

22:36 | 14.06.18 г.
<p>
	Участници в конференцията &quot;Изследвания и иновации за продоволствена сигурност и повишаване качеството на храните и хранителните системи&quot;.<em> Снимка: МОН</em></p>

Участници в конференцията "Изследвания и иновации за продоволствена сигурност и повишаване качеството на храните и хранителните системи". Снимка: МОН

В предложения бюджет на следващата рамкова програма за научни изследвания и иновации на Европейския съюз "Хоризонт Европа", който възлиза на почти 100 млрд. евро, 10 млрд. евро са предназначени за научни изследвания и иновации в областта на храните, селското стопанство, развитието на селските райони и биоикономиката.

Това заяви заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов при откриването на конференцията "Изследвания и иновации за продоволствена сигурност и повишаване качеството на храните и хранителните системи" в Аграрния университет в Пловдив, цитиран от пресцентъра на МОН.

Той посочи, че целта на Българското председателство на Съвета на ЕС е да осигури непрекъснат политически ангажимент за инвестиции в научноизследователската и развойна дейност.

„Фокусът е поставен върху увеличаването на въздействието на научните изследвания и иновациите върху цялата хранителна верига в отговор на обществените нужди и очаквания, изменението на климата и глобализацията. Точно през земеделието и хранителните системи ЕС трябва да гарантира необходимото количество и качество храни на европейските граждани и да им осигури здравословен живот“, коментира проф. Димов.

Според него дигитализацията, използването на суперкомпютрите и базата научни данни са от съществено значение за развитието на научните изследвания в областта на храните, селското стопанство и развитието на селските райони.

„Високотехнологичният обмен на данни свързва отделните научни институции, учените и гражданите, затова е ключов за развитието на научните изследвания, иновациите и технологиите в Европейския съюз и в света", посочи ученият.

Еврокомисарят по здравеопазване и храни Витянис Андрюкайтис представи информация за актуалното състояние и политиката в областта на научните изследвания и иновациите по темата на конференцията, както и визията на ЕК за оформяне на бъдещите устойчиви хранителни системи, здравословното хранене, справянето с негативните ефекти от изменението на климата, иновациите, новите бизнес модели и очакваните инвестиции в тази сфера.

Междусекторното сътрудничество, създаването на интелигентна, модерна и системна политика в областта на храните бяха акцент и в изказванията на заместник-министрите на здравеопзването и на земеделието Светлана Йорданова и Лозана Василева.

Форумът е едно от знаковите събития за Българското председателство на Съвета на ЕС, което се организира от Министерството на образованието и науката в сътрудничество с Аграрния университет – Пловдив, и с подкрепата на Европейската комисия и Община Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още