IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кралската сватба и топлото време тласнаха нагоре продажбите на дребно на Острова

Продажбите през май са достигнали 13-месечен връх на годишна основа

18:21 | 14.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Горещото време и празненствата около кралската сватба са допринесли за нов силен ръст на продажбите на дребно във Великобритания миналия месец, показват официални данни, цитирани от ВВС.

Обемът на продажбите на дребно е нараснал с 1,3% през май спрямо предходния месец, съобщи Националната статистическа служба на Великобритания. През април те постигнаха ръст от 1,8%.

Продажбите през май са нараснали с 3,9% на годишна основа и са достигнали 13-месечен връх. Търговците на дребно съобщават, че кралската сватба и доброто време са стимулирали продажбите на храни и стоки за дома в магазините.

Данните на британската статистика съответстват на последното изследване на Британския консорциум на търговците на дребно, в който времето и кралската сватба също бяха посочени като фактори за повишаване на продажбите през май.

Тежки времена

По-добрите от очакванията данни могат да донесат известно успокоение за сектора на търговията на дребно, който беше връхлетян от лоши новини в последно време.

Миналата седмица House of Fraser обяви планове да затвори 31 магазина, а по-рано тази седмица веригата Poundworld обяви фалит.

По-рано в четвъртък компанията зад марките за дрехи Simply Be и Jacamo, N Brown, съобщи, че обмисля да затвори останалите си 20 магазина и да стане само онлайн търговец на дребно. Решението застрашава 270 работни места.

Топлото време през май и началото на юни не е било добро за всички. Revolution Bars съобщи, че то е понижило обичайната търговия късно вечер през уикендите в 72-та й бара.

Реално повишаване на заплащането

Икономистите са разделени относно перспективите пред продажбите на дребно във Великобритания. Рут Грегъри, старши икономист в Capital Economics, казва, че последните данни потвърждават, че разходите на потребителите са набрали скорост след слабото начало на годината.

„С очакваното реално повишаване на заплатите потребителските разходи трябва да получат по-фундаментална подкрепа до края на годината“, допълва тя.

„Като цяло днешните данни подкрепят прогнозата ни, че ръстът на разходите на годишна основа ще нарасне от 1,1% през първото тримесечие до около 2% в началото на 2019 г., което ще помогне на икономиката да възвърне силите си до известна степен“, казва още Грегъри.

Ръстът на продажбите през май е значително по-голям от очакванията на анализаторите и новината повиши стойността на паунда спрямо долара с 0,5% до 1,3440 долара за един паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още