IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на ЕЦБ подкрепи европейските пазари

Най-голям ръст отчете германският индекс DAX

19:06 | 14.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари приключиха с повишения сесията в четвъртък, след като Европейската централна банка сигнализира прекратяването на огромната си програма за изкупуване на облигации, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 завърши с ръст от 1,4% въпреки търговията на червено сутринта. Всички основни борси и бизнес сектори приключиха с повишения.

Лондонският индекс FTSE записа увеличение от 0,81%, френският бенчмарк CAC от 1,39%, но най-силно се представи германският DAX, който завърши с ръст от 1,68%.

ЕЦБ представи планове за прекратяване на програмата си със стимули до края на 2018 г., но отново потвърди, че лихвените проценти вероятно няма да бъдат повишени поне година. Сигнализирането на края на количествената програма доведе до поевтиняване на еврото и ръст в цените на акциите.

В рамките на европейския бенчмарк Aveva поведе останалите компании, поскъпвайки с 12%. Компанията отчете ръст на коригирана годишна печалба преди данъците от над 23%.

Книжата на WPP обаче поевтиняха след разгорещено годишно общо събрание, проведено през предишната сесия. 30% от акционерите гласуваха срещу предложение за заплащане, включващо бившия шеф Мартин Сорел, който напусна през април след обвинения в неправомерни действия. Почти 17% от акционерите бяха и срещу преизбирането на председателя Роберто Куарта. Книжата поевтиняха с 0,4%.

Акциите на Volkswagen завършиха с 2,2% нагоре, макар че по-рано през сесията записаха спадове, след като германският производител на автомобили бе глобен с 1 млрд. евро заради скандала с дизеловите емисии. Германската прокуратура заяви, че VW е продала над 10 млн. коли със софтуера, който манипулира данните за емисиите. Volkswagen прие решението, заявявайки, че няма да обжалва. Това е най-голямата глоба, налагана някога от германските власти срещу дадена компания.

Rolls-Royce се търгуваше около върха на европейския бенчмарк с ръст в цената на акциите от 6,5%, след като обяви планове да съкрати 4600 работни места. Британската компания каза, че съкращенията, които представляват около 9% от работната сила, ще помогнат на производителя на двигатели да изпълни целта си за свободни парични потоци чрез свиване на разходите с около 400 млн. паунда.

Акциите на Unilever обаче се сринаха, след като предупреди, че ръстът на продажбите за полугодието ще бъде под годишната цел от 3 до 5%. Англохоландската компания каза още, че е „изключително малко вероятно“ да остане вписана във FTSE, след като консолидира централата си в Холандия. Цената на книжата ѝ спадна с 2,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още