IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мегасливането между AT&T и Time Warner бе завършено

Министерството на правосъдието все още разполага със 60 дни, за да обжалва решението на окръжния съдия Ричард Леон, въпреки че сделката е приключила

09:59 | 15.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

AT&T Inc, вторият по големина мобилен оператор в САЩ, приключи в четвъртък сделката си за 85 млрд. долара, с която придобива медийната компания Time Warner Inc., след като регулаторните органи на САЩ за защита на конкуренцията заявиха, че няма да се стремят към забавяне на сделката, предава Ройтерс.

На трансакцията, обявена за пръв път през октомври 2016 г., се противопостави президентът Доналд Тръмп. Намерението на AT&T бе вкарано в съда от Министерството на правосъдието, но след шестседмично проучване във вторник получи съдията даде одобрението си да се продължи със сделката.

Министерството на правосъдието все още разполага със 60 дни, за да обжалва решението на окръжния съдия Ричард Леон, въпреки че сделката е приключила. 

Леон постанови във вторник, че сделката за сливането на безжичния и сателитния бизнес на AT&T с филмите и телевизионните предавания на Time Warner е законна според антитръстовото законодателство. Министерството на правосъдието твърди, че сделката ще навреди на потребителите.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, често критикуващ CNN на Time Warner за начина на отразяване на събития, заяви, че ще отмени сделката, когато тя беше обявена през октомври 2016 г.

В документите за прекратяване на сделката, подадени през ноември 2017 г., Министерството на правосъдието заяви, че фактът, че AT&T държи както DirecTV, така и Time Warner, особено дъщерното ѝ дружество Turner, ще даде на оператора несправедливо влияние срещу конкурентните доставчици на платена телевизия, които разчитат на съдържанието на CNN и HBO.

Очаква се решението за AT&T да доведе до вълна от сливания в медийния сектор, който се трансформира от компании като Netflix Inc и Google на Alphabet Inc.

Първата такава сделка може да се случи след офертата на Comcast Corp за 65 млрд. долара от сряда за развлекателните активи на Twenty-First Century Fox Inc.

Сливането, в което се включва и дългът, ще бъде четвъртата по големина сделка, която някога се е случвала в глобален план в сферата на телекомуникационния, медийния и развлекателния бизнес, показват данните на Thomson Reuters. Това ще бъде и 12-ата по големина сделка в който и да е сектор, показват данните.

AT&T вече реализира няколко хода от плановете си да се превърне в медийна сила. Компанията придоби доставчика на сателитна телевизия DirecTV през 2015 г. за 48,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още