IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-големите предизвикателства пред имотния пазар във Великобритания?

Brexit тревожи най-много инвеститорите в имоти на Острова, показва проучване

17:56 | 17.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Несигурността, свързана с Brexit, по-високите данъци и по-строгите критерии за отпускане на кредити са сред най-големите предизвикателства за имотния пазар във Великобритания, показва ново изследване, цитирано от онлайн изданието propertywire.com.

Допитването сред инвеститори, собственици на имоти, наематели и синдици показва, че 38% от анкетираните определят несигурността около Brexit като най-голямото предизвикателство пред имотния сектор.

Около 24% от участниците са посочили по-високите данъци, а 17% - по-строгите критерии за отпускане на кредити от банките като причина за безпокойство. Изследването е публикувано от аукционната компания John Pye Property.

Но въпреки тези притеснения мнозинството от анкетираните са обрисували положителна картина на настоящия пазар. Около 44% са заявили, че продажбите на имоти са се увеличили в сравнение с преди пет години, а 56% смятат, че регионалните пазари преживяват растеж.

Резултатите показват още, че инвестициите в имоти стават по-достъпни за инвеститорите, като 62% виждат ръст в броя на достъпните имоти, които излизат на пазара, а 56% заявяват, че има повече привлекателни възможности за инвестиции в сравнение с преди пет години.

Участниците в допитването отбелязват и промяна на видовете налични имоти на пазара. 60% от анкетираните са съгласни, че сега има повече възможности за инвестиции в имоти, отколкото преди пет години, а близо 70% отбелязват повишаване на възможностите за инвестициии в мултифункционални имоти.

По отношение на бъдещите планове данните показват, че инвеститорите смятат да разнообразят портфолиото си, като се съсредоточат върху осигуряването на дългосрочни наематели вместо върху повишаването на доходността.

82% от участниците заявили, че инвеститорите все повече диверсифицират  портфолиото си в отговор на пазарните условия, а 72% са на мнение, че осигуряването на дългосрочни наематели е по-важно от постигането на възможно най-високата доходност.

„Някои от резултатите не са изненадващи, тъй като несигурността около Brexit остава предизвикателство за мнозина и инвеститорите избират да диверсифицират портфолиото си в резултат на данъчните промени. Беше ни интересно да съберем данни за поведението на инвеститорите и да установим тяхното нараствощо доверие в регионалните пазари“, казва Ричард Рийд, ръководител на имотния отдел в компанията John Pye Property.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още