IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домакинът на Мондиала в цифри

Много милионери, скъпи градове и мъже, които умират млади. Русия е пълна с противоречия

16:59 | 15.06.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Светът е футбол и гледа към Русия. И то в продължение на цял месец. Затова си струва да посветим анализ на тази голяма, многообразна, сложна и често неразбирана страна. Въпреки това, с помощта на различни източници, ще се опитаме да я представим през призмата на девет числа.

132 000 милионери са живеели в Русия през 2017 г.

Русия е страна с голяма бедност и много малко руснаци живеят в абсолютно изобилие. Един от супер богатите е руско-израелският олигарх Роман Абрамович. С богатство от 10 млрд. евро той е един от най-богатите хора в света. В Русия стоманодобивните барони, петролните магнати и банкерите държат икономиката в захват.

В началото на годината бизнес списанието Forbes преброи 106 руски милиардери, докато швейцарската банка Credit Suisse определи, че в страната има и 132 000 милионери. Едва тридесет години след рухването на комунизма разликата в доходите в Русия е толкова голяма, че най-богатата една десета от населението притежава 77% от богатството на всички частни домакинства. Пропастта вероятно няма да се затвори скоро, защото богатството в Русия продължава да се концентрира в много малко хора. За разлика от тях едно средностатистическо руско домакинство печели едва 14 260 евро годишно.

Все пак - когато Владимир Путин пое първия си мандат като президент през 2000 г., руското правителство класифицира 36 милиона души като "бедни". През 2012 г. този брой е само 15 милиона. Наскоро обаче равнището на бедност отново се повиши поради икономическите проблеми на Русия.

Източник: Credit Suisse

140 000 000 000 000 евро – стойността на брутния вътрешен продукт на Русия за 2017 г. 

Русия е 48 пъти по-голяма от Германия, но генерира едва половината от икономическата продукция на Федералната република. През 2017 г. брутният вътрешен продукт в Русия е равен на 1,4 трилиона евро. В Германия обаче той възлиза на 3,2 трилиона евро.

Въпреки че преди две години Русия загърби най-дълбоката си криза, икономическият ръст (1,5%) е под очакванията на руските министерства. Така през миналата година руската икономика падна до нивата от 2008 г. Това е доста слаба стойност за страна, която иска да бъде на равна нога с развитите страни.

Икономическите санкции на ЕС натовариха икономиката през последните години. Според икономисти обаче те не са ѝ навредили толкова устойчиво, колкото колапсът на цените на петрола през 2014 г. Русия е най-големият производител на петрол в света, следвана от САЩ и Саудитска Арабия. През 2017 г. Русия произвеждаше по повече от 11 милиона барела на ден. Когато цената на петрола потъна временно до 25 евро за барел, икономиката изпадна в най-дълбоката рецесия от началото на 90-те.

Източници: Germany Trade and Invest / Германо-руската търговска камара

13-о място заема Москва сред най-скъпите градове в света

Животът в Москва е скъп. Дори е толкова скъп, че руската столица наскоро се изкачи до 13-о място сред най-скъпите градове в света. Дванадесетмилионният метрополис е по-скъп от например Дубай (19), Лондон (29) и Сан Франциско (21). А Санкт Петербург се намира на 35-о място в класацията.  Международната консултантска фирма Mercer редовно сравнява разходите за живот във всеки град. В момента най-скъпият град в света е столицата на Ангола Луанда.

Москва Москва

Въпреки че 73 процента от руското население живеят в градски центрове, доходите са ниски. Като цяло те дори намаляват. Докато руснаците печелят средно 663 евро на глава от населението на месец през 2010 г., през 2016 г. сумата е едва 462 евро, почти една трета по-малко.

Хората се притесняват най-много от увеличението на цените. В представителни проучвания на общественото мнение две трети от руснаците оценяват увеличаването на цените като един от най-големите социални проблеми. Половината от населението все още плаща няколко банкови заема. Проучванията показват, че 70% от клиентите в супермаркета обръщат особено внимание на цената, а 40% купуват само стоки с намаление.

Източник: Mercer Consulting

Рускините се женят за първи път най-често на 25 години

"Живеете заедно дълго време? Тогава трябва да се омъжите"! „Оженили сте се, защо нямате деца?“/ Рускинята София описва типични изявления от средата в руски държавен вестник. София е на 22 години и е омъжена.

Всъщност Русия заема четвърто място в класацията на най-младите булки на европейския континент – след Азербайджан, Албания и Република Молдова. Руските жени се женят на средна възраст от 25 години. Почти половината от тях са сключили брак до 24-тия си рожден ден. В Западна Европа този дял е около 6%.

Защо двойките в Русия се женят толкова рано? От една страна – заради социалния натиск. От друга страна социолозите виждат и икономическо обяснение. В икономически трудни времена на младите хора един брак би помогнал да свързват по-лесно двата края. Да живееш заедно е по-изгодно от икономическа гледна точка.

Източник: ООН

80% от руското население одобряват Владимир Путин 

Когато Владимир Путин обра аплодисментите на 7 май на Червения площад пред хиляди гости, той изглеждаше така, сякаш не президент отива към полагането на клетва, а цар – към коронацията си. Независимо до каква степен бившият таен агент злоупотребява с властта си или колко лоши са икономическите данни през последните няколко години, руското население твърдо стои зад Путин. В анкети, проведени от Центъра „Левада“, 80% от руснаците подкрепят своя президент. Една година след анексирането на Крим 86 на сто са зад Путин. По време на политическата му кариера популярността му никога не е паднала под 60%.

Путин Путин

Особено популярно е анексирането на Крим. Повече от половината от респондентите подкрепят това, което извън Русия се счита за нарушение на международното право. Две трети от руснаците смятат, че анексирането на Крим е правилно или предимно правилно.

От друга страна, отношението на руснаците към САЩ се влоши драстично. Една година преди анексирането 37 процента са против САЩ и политиката им към Русия. В началото на 2015 г. този дял вече е над 80 процента. Откакто президент обаче е Доналд Тръмп, САЩ стават малко по-симпатични на руснаците.

Източник: Левада

6 от 10. Толкова доволни от живота си са руснаците

Кога човек е доволен? По дефиниция, ако вътрешно е уравновесен и няма незадоволени потребности. Но кой може да каже това? Преди всичко в руското общество има едно голямо недостижимо желание – за печелене на повече пари. За състоянието на доходите си руснаците дават оценка от само 0,9 точки от десет в Better Life Index на ОИСР. Със здравето на населението (3,6) и качеството на околната среда (2,5) руснаците също не са особено доволни.

Въпреки това те дават шест точки за общата удовлетвореност на живот - близо до средните за ОИСР стойности (6,5). В страни като Гърция, Унгария, Португалия и Турция средните стойности са 5,5 или по-малко - сравнително ниски.

Има и области на живота, които са оценени много добре от руснаците. Така например те оценяват предоставянето на образователните услуги с 6,5 точки, а балансът работа-личен живот с 8,1 точки - значително по-голямо удовлетворение от средното за ОИСР.

Източник: ОИСР

66 години доживяват средно руските мъже 

Водката убива руските мъже по-рано. Това е общоприето клише. Рускините живеят единадесет години по-дълго от мъжете. Те доживяват средно 77 години, мъжете - само до 66 години. В Германия мъжете умират средно на 77 години, пет години по-рано от жените. Вярно е, че жените живеят по-дълго от мъжете по целия свят. Но защо руснаците умират толкова много по-рано?

Всъщност има нещо вярно в клишето за водката. Здравните експерти класират прекомерната консумация на алкохол и последствията от нея сред водещите причини за смърт сред руските мъже. Според проучване, публикувано в британското списание The Lancet през 2014 г., един от всеки двама участници е починал в продължение на 10-годишния период на наблюдение от консумацията на алкохол.

През последната година на проучване на Световната здравна организация (СЗО) потреблението на чист алкохол на глава от населението в Русия все още е 15 литра. СЗО приема, че потреблението е спаднало леко до днес. Руските мъже обаче пият два пъти повече от жените. През 2010 г. става дума за 32 литра чист алкохол на човек на година.

Източник: ОИСР

135-о място заема Русия в световния корупционен индекс

Място в детската градина въпреки дългия списък с чакащи, стая в родилното отделение, диплома от провинциален университет. Понякога в Русия това може да стане най-лесно без участието на бюрокрацията. Всеки трети руснак някога е плащал на държавен служител под масата, за да получава обществени услуги, твърди Transparency International след тригодишно събиране на данни.

Така Русия е една от 50-те най-неактивни страни в борбата с корупцията и се класира от 180 страни на едва 135-то място. България е на 71-о място. Антикорупционната организация е разделила държавите в мащаб от нула до сто. Нулевата стойност е огромна корупция. Сто точки се дават за страни без корупция. Русия получи едва 29 точки. Важни критерии са свободата на печата, надеждността на длъжностните лица, независимостта на съдилищата и прозрачността на държавния бюджет. Нова Зеландия (89) и Дания (88) са най-честните държави, а Сомалия е на последно място. 

Източник:Transparency International  

150 часа трае пътуване с Транссибирската железница през Русия

Влак Влак

Със своите 9288 жп километра Транссибирската железопътна линия - Трансиб за кратко - е най-дългата железопътна линия в света. Пътуването от Москва на запад до Владивосток на Тихия океан отнема 150 часа без спиране. Строежът на Транссиб е трябвало да задвижи вътрешната икономика в края на 19 век. В пиковите часове повече от 100 000 работници едновременно са строили железопътната линия.

Транссиб пресича почти цяла Евразия от Запад на Изток. Около 20% от маршрута са в Европа, 80% - в Азия. Тези, които обичат да си говорят шест дни, да спят, да ядат, да четат и да гледат през прозореца, ще видят 400 гари, 89 града и 16 реки.

Пътническият влак пресича зоната на вечното замръзване, където през зимата температурата е минус 62 градуса по Целзий. Общо взето пътуващите минават през четири различни вида пейзажи: равнината Волга, планините Урал, Западната сибирска степ и Източната сибирска планинска тайга. Пътеводителите определено препоръчват спиране в Иркутск. От оживения университетски град можете да направите обиколка до най-дълбокото езеро в света - езерото Байкал.

Източник: Руските железници
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
red6
преди 5 години
"140 000 000 000 000 евро стойността на брутния вътрешен продукт на Русия за 2017 г."Тия нули за нищо ги нямате...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Boicho Popov
преди 5 години
Тъкмо видяхме грешката. Стават такива. Извиняваме се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Hahoto
преди 5 години
132 000 милиардери са живеели в Русия през 2017Credit Suisse определи, че в страната има и 132 000 милионери------------------------Милионери и милиардери по равно според Инвестеро, интересно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още