IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джордж Фридман: И блокчейнът ще стане отживелица

Според политическия анализатор това е поредното явление, което предизвиква вълнение у хората

17:58 | 16.06.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Политическият анализатор Джордж Фридман смята, че блокчейн технологията, която стои в основата на биткойна, един ден също ще се превърне в отживелица.

„Никога не съм знаел за технология за криптиране, която да не бъде прекършена“, това заяви Фридман в интервю за CNBC.

По думите му тази иновация е много „полезна“, но въпреки това „в даден момент ще стане отживелица“.  

Възгледите на Фридман за международни теми често са противоположни с общоприетите възприятия. Една от прогнозите му е, че САЩ ще запазят положението си на водеща световна сила, а Китай ще има трудности, тъй като не е толкова силен глобален играч, колкото смятат хората.

Биткойнът – криптовалутата, която увеличи стойността си с над 1000% миналата година, е едно от първите приложения на блокчейна. В своята същност иновацията елиминира нуждата от посредник при осъществяването на трансакции, като също така гарантира сигурност при извършването на подобни операции, използвайки криптираща технология.

Според някои анализатори обаче е въпрос на време технологията, която ще може да декриптира блокчейна да бъде достатъчно усъвършенствана. Въпреки това все още трябва да минат години, преди да се стигне до изпълнението на подобен сценарий, като не е изключено и самата блокчейн технология да еволюира дотогава.

Фридман смята, че блокчейнът е поредното  явление, предизвикващо вълнение. „Хората печелят от него, правят необикновени твърдения за него“, смята анализаторът.

От началото на годината инвеститори са отделили над 9 млрд. долара за първични монетни предлагания, посочва още CNBC, цитирайки фирмата за финансови анализи Autonomous Next.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 3
red6
преди 5 години
Фридман не знам колко е прав и разбира, но виждам, че отдолу са се изсипали всички разбирачи от сайта. И то все програмисти, криптографи или секюрити спецове... Мани, мани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
bgMan
преди 5 години
Само дето преди да стане отживелица ще го видим да навлезе в почти всички сфери от живота ни. Подобно на други отживелици като променливото мрежово напрежение, американския долар, водопровода, канализацията и др. под.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
pinoccio
преди 5 години
Някои хора явно си нямат представа от криптография. Криптографският ключ се държи от всички участици във валидирането на транзакзиите. Това не е разкодирването на един запис, който е пред вас на бюрото. В блокчейна всеки държи къс от този запис и този всеки се намира на неопределено място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
mrynmryn
преди 5 години
Политически "анализатор" говори за нещо от което си няма идея... Със същия успех ,можеха да извикат и Михаил Константинов. Преди години и факсовете бяха модерни, а днешните 15 години, вероятно не са ги и чували. Да не говорим, че блокчейнът има редица други приложения, освен криптовалути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Какво велико прозрение! Всяка технология в даден момент става отживелица. Защото се появява нова, която е по-добра. Това е нещо хубаво. Нарича се прогрес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 9
redcretin
преди 5 години
Г-н Фрийдман хал хабер си няма от блокчейн, може да си коментира колкото си ще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още