IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел призова за общ европейски отговор на миграционната криза

Според канцлера проблемът е решаващ за единството на континента

19:07 | 16.06.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Миграцията е европейско предизвикателство и се нуждае от европейски отговор. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на фона на спор в управляващата коалиция, породен от кризата с бежанците.

„Според мен този въпрос е решаващ за запазване на единството на Европа“, отбеляза тя, цитирана от БТА.

Меркел е в разногласия със своя вътрешен министър и лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер заради настояването му някои кандидати за убежище да бъдат връщани на границата. Меркел е против едностранни действия, твърдейки, че те може да отслабят Европейския съюз.

В седмичното си видеообръщение германският лидер определи миграцията като едно от четирите основни предизвикателства, които ще обсъди с френския президент Еманюел Макрон на срещата им в Германия във вторник.

Другите три големи теми са външната политика, отбранителната политика и бъдещето на еврозоната.

Германският канцлер заяви още, че ще търси подкрепата на Макрон за решаването на раздора сред управляващите в Берлин, съобщава Bloomberg.

По думите й обединяването на силите на всички европейски страни за направата на основен ремонт на политиките и практики за предоставяне на убежище е „едно от най-определящите въпроси за европейското единство“.

Водачът на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел в провинция Бранденбург Инго Зенфтлебен предупреди днес за опасностите от продължаващия конфликт в консервативния блок заради политиката за предоставяне на убежище и призова за повече воля за компромис, посочва БТА.

„ХДС и нейният баварски партньор ХСС имат отчаяна нужда да се споразумеят“, каза Зенфтлебен пред медийна група „РедакционсНецверк Дойчланд“. Според него едно нещо е ясно – без споразумение бъдещето на консервативния съюз автоматично се поставя под въпрос. Според политика смъртта на консервативния блок ще предвещае и края на сегашната управляваща коалиция, което от своя страна ще доведе до „политически земетръс“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 24 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Че той общия европейски отговор си го има. Само дето тази така е загубила връзка с реалността, че не може да го види.Refugees go back in your homes!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 3
dr.5rov
преди 5 години
Меркел си отива. Вече стана неудобна за всички. При тази динамика на събитията, ако издържи до края на годината ще е чудо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 10
majnata
преди 5 години
Тебе вече са те завладели ... отсекъде . Апчетата и по-малко талавизия ... крейзи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 36
lyusien
преди 5 години
До 1 На майната сиБез единна и силна Европа чернокяфявите жълтите и руските шпиони ще завладеят Европа на части Но ти откъде можеш да знаеш това Ти мислиш ограничено Какво да се прави Има и такива като теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 44 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
Общ отговор ли ?! Да не би всички заедно да сме поканили чернокафявите , та сега да отговаряме ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още