IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея и САЩ ще обявят отказа си от големи военни учения

След срещата с Ким Чен-ун Тръмп каза, че ще спре "провокативните, неуместни и скъпи" съвместни военни маневри с южнокорейските въоръжени сили

10:16 | 17.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Южна Корея и САЩ се очаква да оповестят тази седмица, че ще прекратят провеждането на големи съвместни военни учения, но при условие, че те ще бъдат подновени, ако Северна Корея не спази обещанието си да се откаже от ядрените си оръжия, предаде днес агенция Йонхап, цитирана от БТА.

Агенцията се позовава на неназован правителствен източник в Сеул, според когото прекратяването ще се отнася най-вече за трите големите съвместни маневри, които САЩ и Южна Корея провеждат всяка година, но не и за рутинните военни учения от по-малък мащаб.

След историческата среща на върха в Сингапур между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, Тръмп каза, че ще спре "провокативните, неуместни и скъпи" съвместни военни маневри с южнокорейските въоръжени сили, които Пхенян смята за подготовка за нахлуване на Север, отбелязва Йонхап. 

В момента военните власти на САЩ и Южна Корея провеждат консултации относно съвместните големи учения, които Тръмп обеща да прекрати, и се очаква резултатите от тези консултации да бъдат обявени тази седмица, съобщи източник, пожелал анонимност.

Правителствени източници в Сеул съобщиха също така, че Южна Корея е предложила Северна Корея да изтегли дългобойната си артилерия от силно укрепената граница между двете страни като стъпка към намаляване на напрежението. Предложението е било направено на състоялите се в четвъртък разговори между висши военни представители на Севера и Юга. Тази среща на равнище генерали е първата от над 10 години. 

Южнокорейските военни са предложили редица мерки за намаляване на напрежението, включително изтеглянето на далекобойните артилерийски единици на около 30-40 км от военната демаркационна линия,разделяща двете Кореи, съобщиха запознати с въпроса, цитирани от Йонхап.

Тази среща е имала за цел да се подготвят конкретни мерки в изпълнение на Декларацията от Панминчжон, приета на 27 април при историческата среща на върха между лидерите на Севера и Юга в граничното селище. В нея се призовава за съвместни усилия за намаляване на военното напрежение и "практическото елиминиране на опасността от война". 

Агенцията цитира южнокорейската Бяла книга по въпросите на отбраната от 2016 г., според която Северът разполага с 14 100 артилерийски единици, включително 5500 мобилни ракетни установки, повечето от които са разположени близо до границата. Те представляват непосредствена заплаха за южнокорейската столица Сеул, която се намира само на 60 км от границата. 

На срещата в четвъртък двете страни са се договорили напълно да възстановят западната и източната военни комуникационни линии между тях и да изпълнят в пълен обем споразумението от 2004 г. за предотвратяване на случайни военни сблъсъци в морето на Запад от тях. Те са обсъдили също начини за демилитаризиране на граничното селище Панминчжон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още