IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС удължи с година санкциите срещу Русия заради анексирането на Крим

Санкциите бяха удължени до 23 юни 2019 година

14:56 | 18.06.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) удължи икономическите санкции срещу Русия заради анексирането на украинския Кримски полуостров през 2014 г. с още една година, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

В изявление на Съвета на ЕС от днес се казва, че той "остава твърдо ангажиран със суверенитета на Украйна и териториалната й цялост" и продължава "да осъжда нарушенията на международното право". 

Решението е взето на заседание на министрите на селското стопанство и риболова на 28-те страни членки в Люксембург.

Санкциите бяха удължени до 23 юни 2019 г. Те се отнасят за гражданите на ЕС и компаниите от съюза. Санкциите забраняват вноса на продукти от Крим и Севастопол, преустановяват всякакви европейски инвестиции или покупки на недвижими имоти и туристически услуги там, отменят и спирките на круизни кораби и кацането на самолети на летищата в Крим с изключение на извънредни ситуации, съобщи БТА.

Мерките включват също забрана на износа на някои стоки и технологии, които може да се използват за транспорт, телекомуникации или в енергийния сектор - особено в петролния и газовия или в проучването за полезни изкопаеми, както и в отбранителния и финансовия сектор.

Забранява се предоставянето на техническа помощ, брокерски, строителни или инженерни услуги, свързани с инфраструктурата в тези сектори.

Мерките, географски ограничени до Крим и Севастопол, се налагат успоредно с икономическите санкции срещу Русия заради ролята й в украинския конфликт. Тези наказателни мерки срещу Русия изтичат на 31 юли 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
V.At.
преди 5 години
Действително не разбрах. Министрите на селското стопанство и риболова налагат санкции за износ на високотехнологични продукти? Или все пак е имало и някакви други министри?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още