IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Google може да прогнозира кога даден пациент може да почине

Компанията използва изкуствен интелект и машинно самообучение, за да се гмурне в морето от медицински данни

15:11 | 18.06.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Жена с напреднал стадий на рак на гърдата отива в градска болница, а дробовете ѝ вече се пълнят течност. Тя е прегледана от двама лекари и е преминала радиологично сканиране. Компютрите в болницата са разчели показателите ѝ и са преценили, че тя има 9,3% шанс да почине по време на престоя си в клиничното заведение.

Tук се намесва и американският онлайн концерн Google. Нов вид алгоритъм, създаден от компанията, е установил 175 639 точки с данни, и е поставил оценка на риска от смърт: 19,9%. Жената почива след няколко дни, предава Bloomberg.

Данните за смъртта на жената бяха публикувани от Google през май - в рамките на проучване, което подчертава потенциала на невронните мрежи в сферата на здравеопазването. Става дума за вид софтуер с изкуствен интелект, който е особено добър в използването на данни, за да се учи и да се самоусъвършенства автоматично.

Google е създала инструмент, който може да прогнозира редица резултати на пациенти, включително колко дълго могат да останат в болница, какви са шансовете им за повторно приемане и какъв е шансът скоро да умрат.

Това, което впечатлява медицинските експерти най-много, е способността на Google да пресява данни, които преди това са били недостъпни: бележки, заровени в pdf файлове, или в стари графики. Мрежата на Google се потапя в цялата тази информация, след което дава прогнози. И го прави много по-бързо и по-точно от вече съществуващите техники. Системата дори показва кои данни точно водят до конкретните заключения.

Болниците, лекарите и експертите в сферата на здравеопазването от години се опитват да използват ефективно електронните здравни показания и други пациентски данни. Споделянето на повече информация и използването ѝ в точния момент може да спаси животи, или поне да помогне на медицинските работници да прекарват по-малко време в писането на документи и повече в работа над самите пациенти. Но сегашните методи на събиране на здравна информация са скъпи и бавни.

Следващата стъпка на Google е да вкара тази система за прогнози в клиниките, обяви главният директор по изкуствения интелект на Google Джеф Дийн. Звеното за проучвания на Дийн, наричано Medical Brain, работи по няколко инструмента с изкуствен интелект, които могат да прогнозират симптоми и болести с голяма точност.

Вътре в самата компания има голямо вълнение около инциативата.

Гмуркането дълбоко в морето от здравни данни ще даде на Google още информация за нас. Но компанията подхожда с внимание, когато става дума за пациентска информация, особено на фона на вълненията около опазването на личните данни напоследък.  

Вижте още технологични новини в материала на Bloomberg TV Bulgaria! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
shinawatra
преди 5 години
И какво ще стане като това чудо поради някаква причина изкара 95% шанс пациент да почина в болницата -- ще откажат да го приемат ли? Дори да не му е било писано, пак ще се случи! Google започва да изземва ролята на Господ! :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
pioner
преди 5 години
Е вече дори не крият че знаят колко ще живеем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още