IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Financial Times: Политическата криза в Германия е за бъдещето на Европа

Унилатерализмът на ХСС е в конфликт с подкрепата на Меркел за европейската интеграция

17:55 | 18.06.18 г. 7
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Архив Ройтерс

Можеш ли да откажеш на германски канцлер, когато всичко, което тя иска, е 14 дни?

Един мъж го направи. Вътрешният министър Хорст Зеехофер, председател на Християнсоциалния съюз (ХСС), баварската сестринска партия на Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел, успя да предизвика най-сериозната правителствата криза, пред която Меркел се е изправяла като канцлер, пише Волфганг Мюншау в статия за Financial Times.

Той иска германските гранични стражи да не допускат в страната хора, търсещи убежище, които са регистрирани в други страни членки на ЕС. Меркел иска европейско решение и го помоли да изчака до срещата на върха на съюза в края на месеца.

Четиридесет и шестте членове на ХСС в Бундестага единодушно подкрепиха Зеехофер. Един от тях заяви, че за три години Меркел не е успяла да постигне сделка в рамките на ЕС. Какво могат да променят две седмици? ХСС, който е подложен на натиск от антиимиграционната партия „Алтернатива за Германия“, се стреми да покаже твърда позиция по въпроса с имиграцията преди регионалните избори в Бавария през октомври.

През уикенда положението остана напрегнато. Конфликтът може да достигне връхната си точка тази седмица. Според германските закони министърът на вътрешните работи има изпълнителни правомощия, които му позволяват да наложи забрана без одобрението на канцлера. Ако той го направи, Меркел може да го отстрани от поста му, с което коалицията ще загуби мнозинството си. Възможно е дори да се стигне до нови избори. Съюзът между партиите, датиращ от 1949 г., може да приключи.

Но е възможно да се стигне и до компромис, който да донесе примирие за няколко дни.

Съюзът между Меркел и ХСС обаче изглежда трайно нарушен. Този конфликт не е за 14 дни, а за унилатерализма на ХСС срещу подкрепата на Меркел за европейската интеграция. Това е основният конфликт в европейската политика на нашето време.

Меркел няма мнозинство в страната за либералната й бежанска политика. Тя отвори границата за бежанци през 2015 г., но без да си гарантира достатъчна политическа и логистична подкрепа.

Общата стратегия на протакане на канцлера достигна финалната права. Зеехофер иска твърда политика по отношение на имиграцията, а френският президент Еманюел Макрон настоява за отговор за реформирането на еврозоната. И двамата искат да получат своето сега.

Меркел е подложена на натиск и от Доналд Тръмп. Американският президент открито я атакува в други две области, в които тя опитва да протака. Едната е обявеният й ангажимент да увеличи разходите на Германия за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт. Другата е ограничаването на прекомерния търговски излишък на страната. ХСС сега заема позицията на германска партия на Тръмп. Баварският премиер Маркус Зьодер говори за „край на порядъчния мултилатерализъм“.

Изводът е, че Германия трябва да вземе нещата в свои ръце. Той можеше също така да заяви: Германия на първо място.

Сега Меркел няма да получи сделка за бежанците в рамките на ЕС. Тя може да се надява само на поредица от двустранни споразумения със страните членки в съюза, където пристигат най-много бежанци – Италия, Гърция и Испания.

Но само си помислете какво могат да поискат лидерите на тези страни в замяна – облекчаване на дълга от Гърция, освобождаване от бюджетните правила на еврозоната от Италия, може би промени в устава на Европейската централна банка. В Гърция идват избори. Новото италианско правителство има дълъг списък от искания, които могат да доведат германските консерватори до състояние на постоянна депресия. А Мариано Рахой, най-преданият съюзник на Меркел в Европейския съвет, вече не е премиер на Испания.

Съществува и теоретичен проевропейски изход от тази криза. Меркел може да получи сделка за бежанците в рамките на ЕС и в замяна на това да приеме реформите в еврозоната на Макрон, както и всички искания на Италия и Гърция. Но не е трудно да видим как всичко може да се обърка. Дебатът за еврозоната в Германия излезе от релси преди много време. Няма шанс Германия да предложи необходимите отстъпки за всеобхватна сделка за бежанците.

По-вероятният сценарий е стратегически съюз между Зеехофер и Матео Салвини, новия италиански вътрешен министър и лидер на партия „Лига“. Те са обединени от своя унилатерализъм. Консервативният австрийски канцлер Себастиан Курц може да се присъедини към тази коалиция на нежелаещите.

Мнозина се възхищават на прагматизма и управленския стил на Меркел. Но компромисите са постоянно неумение за разрешаване на проблеми.

Снимката от срещата на световните лидери от Г-7 в Канада, на която Меркел е заела предизвикателна поза спрямо Тръмп, е оптична илюзия. Тя не се изправя срещу никого, нито дори срещу Зеехофер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
lozkhris
преди 5 години
О, не, брат - проблмът е, че в момента на въвеждането на марката обратно, тя ще стане брутално силна - това германците го осъзнават прекрасно. Дори и при такъв сценарий германската икономика ще остане най-силната европейска такава. И тая марка ще смачка германския иЗнос, особено когато всеки ще иска не само в Европа да си девалвира валутата / което и без да искат ще стане / за да може да си продава нещицата...Германците от това се страхуват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
lozkhris
преди 5 години
Kакво значи "еврото си е такова, каквото си е"? То е такова, каквото го създадоха Дойчебанк и ФЕД - валута, предназначена да обслужва германските и отчасти френските корпоративни интереси.Еврото направи пазара на европейските страни бетониран за германските стоки/няма собствена валута->нямаш възможност да я девалвираш когато ти трябва -> нямаш как да се бориш с германските стоки/. От друга страна даде възможност на ФЕД да девалвира долара само спрямо една валута - нали се сещаш,че едно е да сваляш спрямо една, друго - спрямо 15 разлини валути, а и особено когато не всеки може да е съгласен... Те това е еврото-изкуствена валута на съюз без ясни правила, без единна финансова рамка, с почти монополно влияние от една единствена страна.И също може да фалира. В еврото Германия вложи много,за да може да си осигури постоянен пазар / не всички стоки са произведени в Германия обаче...китайски *** под немски марки колко щеш / ... Ето ти го обяснението. Не бой се за минусите - тук всеки е с блясък в очите като овца пред поляна когато става въпрос за блянуваното светло европейско бъдеще. Така едно време гледахме към комунистическото такова / малка разлика / . Е, едно време трябваше да слушаме за комсомолци и партийци, сега - за ЛГБТ. Под повърхността - разлика никаква. Просто сменихме Москва с Брюксел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
studioaa
преди 5 години
ес и еврото нямат бъдеще и е въпрос само на време да се разпаднат формало. Новата германска марка ще слаба като индийската рупия след като трябва да се плаща фалита на дойче баМката. Играта свърши. Обединена Европа ще изтече в канала още тази година ако имаме късмет...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Бъдещето на Европа!Няма такова...Почти всички европейски ТОП лидери са бездетни! Дреме им какво ще оставят зад себе си. Да се облажат сега от продажничесто, па бъдещето кучета го яли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
Sandy
преди 5 години
Меркел е злото на Германия, както и Борисов е злото за България. САЩ държи и двамата с големи компромати, затова работят срещу собствените си държави. Това ги прави пачаври, защото и двамата са хора, без чест и достойнство, а когато си загубиш тия две качества, значи си наполовина умрял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
Sandy
преди 5 години
Германия поръча да бъдат напечатени във Франция 300 млд NDM/нова германска марка/които съхранява на склад, при специални условия и температура, знаете как. Тази нова марка ще влезе в сила, ако положението с ЕС и еврото излезе от контрол, нещо като превантивна мярка. Ако нещата станат много зле, Германия ще разпусне ЕС и ще разреши на всяка държава да си пусне в обръщение собствената валута и всеки да си хване пътя. Това да се случи е 1:1000, но все пак шваба иска да си вържи гащите, знаете кви са германците? При една нова световна криза, при голямо сътресение на ЕЦБ и прочие, те вече имат решение. Така, че засега недейте да отписвате еврото, то е по - силно от долара и такова ще си остане. Аз не работя в Deutsche Welle, както някои тук ме питат, щот съм защитавал еврото. Ще ви кажа само, че еврото си е такова, каквото си е, докато долара отдавна трябваше да фалира, ако не бяха манипулациите и фалшификациите на ФЕД. На последните мои коментари ме смачкахте от минуси, защо бе? Някъде излъгах ли, какво? Аз толкова много ви уважавам, чета всеки ваш пост, чета между редовете, дори се уча от някои от вас, щот тук има и мозъци, които ги хващат нещата, още в зародиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
Нещо за попОлизъма няма ли да напишете бе ... Инвестора ?! Нали допреди само два месеца , който не беше съгласен с Меркел , го заклеймявахте като "попОлист"... или нов вятър на промяната ви задуха ?! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още