IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрашава ли новата директива за авторското право независимата журналистика?

Спорни текстове ограничават позоваването на вече публикувани материали и цитиране на източници, които вече са се появили в интернет

14:34 | 19.06.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Част от текстовете в новата европейска директива за авторското право биха могли да застрашат независимата журналистика и свободата на изразяване в глобалната мрежа. Това коментира пред БНР евродепутатът Моника Маковей по повод предстоящото гласуване на документа в правната комисия на Европейския парламент. В гласуването, което се определя като ключово за въвеждането на директивата, ще участват и българските евродепутати Ангел Джамбазки и Емил Радев, припомня още Националното радио.

Спорните моменти в документа са два. Според записаното в чл. 11 с цел да бъдат защитени авторските права на журналистите в епохата на непрекъснато споделяне в социалните мрежи се ограничава позоваването на вече публикувани материали. Според критиците на текста той защитава интересите на големите медийни магнати и пречи на независимата журналистика. Според Маковей в чл. 13 пък е разписан „по-сериозен инструмент“ в интерес на корпорациите. За да ограничи пиратското разпространение на музика и друго изкуство, той задължава дистрибутори на информация като YouTube и Facebook да заложат т.нар. "ъплоуд филтри", които спират качването на клипове и снимки с авторски права в социалните мрежи. Страховете около този текст са, че може да попречи на независимите творци да разпространяват работата си в интернет. 

„В този случай сме обединени във вярването си, че свободният поток от информация е жизнено важен за демокрацията и по тази причина споделянето на новини и публична информация не трябва да бъде ограничавано. Правата на продуцентите, артистите и музикантите и другите създатели на съдържание трябва да бъдат защитавани, но в същото време общественият достъп до новини и публична информация не трябва да бъде ограничаван. Реформата в авторското право, която е нужна, не трябва да е в ущърб на свободните и честни журналисти и да разширява съществуващия монопол върху политиците и медийните магнати върху медийния пазар, защото такъв монопол съществува в много страни членки на ЕС“, посочи още Маковей.

Тя припомни, че в момента независими издания цитират източниците си с линкове към вече публикувани факти. Заради това член 11, ако бъде приет, ще спре този аспект от работата на разследващите журналисти. „За тях няма да е лесно и незабавно да се позовават на вече публикувани източници, а дори по-лошо – могат да не получат съгласие за авторските права на свързаните материали, а в краен случай да им се наложи да плащат за тях. За да е ясно – става въпрос за позоваване на общодостъпни източници на информация, която вече е в публичното пространство“, обясни евродепутатът.

Моника Маковей е категорична, че последствията за обществото от приемането на директивата са големи, защото бъдещи разследвания, подобни на „Парадайз пейпърс“ и „Азърбайджанската перачница“ ще бъдат много трудни.

Според нея чл. 11 трябва да бъде изцяло премахнат, а чл. 13 – променен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
pioner
преди 5 години
От десетилетия няма разследваща журналистика просто сега го узакониха. Колкото до Парадайз пейпърс и Азърбайджанската перачница това са пуснати хапки от някое разузнаване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още