IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговци на горива излизат на протест заради новия секторен закон

Спорните промени при търговията с горива ще съсипят малките фирми, а близо 20 хил. души ще останат без работа

13:46 | 19.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

 Малките и средни търговци на горива излизат на масови протести, като са готови да блокират републиканските пътища и гранични пунктове. Шествие ще има и пред Народното събрание.

Това съобщи Николай Николов, председател на Националното сдружение на малките търговци на горива, цитиран от БТА. Представители на сдружението от цялата страна обсъдиха вчера по време на национална среща във Велико Търново спорните текстове от новия секторен закон, внесен от „Обединени патриоти“ и който вече е приет на първо четене.

Според търговците законът е лобистки и ще доведе до масови фалитии и повишение на цените за крайния потребител
Малките фирми за търговия с горива са над 420. „Според мотивите на вносителите на закона той е нужен за по-добрата конкуренция на пазара на горивата, но това на практика е невъзможно, защото след прилагането му от тях ще останат 20 търговци на пазара“, заяви Николов.

Той даде пример с един от членовете в закона, според който уставният капитал на фирмите трябва да бъде 3 млн. лв. "Това е опит да бъдат ликвидирани малките и средните фирми, които няма как да съберат тези средства", коментира Николов. Според него с приемането на предложения закон около 20 хил. души в страната ще си изгубят работата, а в отдалечените части няма да има малки бензиностанции. Николов отбеляза, че малките търговци на горива ги купуват с платен акциз и ДДС от данъчните складове и ги продават с платен авансово акциз и ДДС, което не създава условия за контрабанда. Той смята, че законът не е бил предложен на обществено обсъждане преди приемането на първо четене.Представителите на сдружението са готови на диалог с народните представители от ресорните комисии, но същевременно обмислят и активни протестни действия.

Целта на законопроекта е да сложи край на сивия сектор при търговията с горива. Промените затягат сериозно правилата за търговия с горива, като въвеждат регистрационен режим за фирмите, изисквания за банкови гаранции и солиден капитал на дружествата, които оперират на този пазар. Според вносителите с новите правила ще се намали делът на сивия сектор, който заема близо 30% от пазара на горива. Любопитна подробност е, че в създаването на новия закон са участвали и хора от Българската петролна и газова асоциация, чийто председател Влаентин Златев, е генерален директор на "Лукойл България", Компанията притежава близо 92% от данъчните складове за бензин и 82% за дизел.

Още миналата година беше въведено изискване всички търговци на горива да предоставят пред НАП обезпечения, ако направените от тях продажби надхвърлят 25 хил. лв. за месец, и така да си гарантира събирането на ДДС. В момента максималният размер на обезпечението е 50 хил. лв.

С новия закон търговците ще трябва да доказват и солиден капитал. За големите фирми и собственици на складове за нефт и горива изискването е за минимум 3 млн. лв. капитал. За всяка бензиностанция ще се изискват 20 хил. лв., а дистрибуторските фирми, които се занимават с пълнене на бутилки с втечнен газ до 500 хил. лв. Това са доста сериозни изисквания, на които повечето малки фирми на пазара действително няма как да отговорят. 

Текстовете на новия закон престояха няколко месеца в парламента преди все пак да получат подкрепа. Само преди три месеца нормативът получи критика от три министерства (икономическото, финансовото и земеделското) и не събра достатъчно гласове в своя подкрепа, когато беше гледан на първо четене в икономическата и бюджетна комисия в Народното събрание. В крайна сметка бюджетната, а също и в енергийната комисия подкрепиха текстовете на 31 май, а се оказа, че икономическото и земеделското министерство вече имат положително становище.

Смяната на позицията на земеделския министър е обяснима – фермерите бяха изключени от обхвата на Законопроекта за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Защо икономическото министерство обаче реши да подкрепи новия секторен закон, все още е загадка. Ново становище от финансовия министър Владислав Горанов не е входирано, затова бихме могли да приемем, че ведомството все така не подкрепа норматива.

Предстои утре текстовете да бъдат разгледани на второ четене в ресорната Комисия по бюджет и финанси.

Срещу текста се обявиха и от Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан. Според тях промените ще засегнат над 100 хил. домакинства и над 80 на сто от ресторантьорския бизнес у нас. От асоциацията изтъкнаха, че подкрепят всички действия, които водят до ефективна борба със сивата икономика, но така предложените промени ще доведат единствено до монополизиране на пазара и поскъпване на  бутилирания пропан-бутан.

През март стана ясно, че „Инса Ойл“ напуска Българската петролна и газова асоциация, а причината е несъгласие с новия секторен закон.

Собствениците на малки бензиностанции заплашиха, че ще се търсят правата си във всички европейски институции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още