IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нено Димов: Зелените обществени поръчки сега са крайно ограничени

При прилагането им в бъдеще може да бъдат въведени допълнителни критерии, заяви екоминистърът

16:46 | 19.06.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

На последния Съвет по околна среда в рамките на българското европредседателство, който ще се проведе след няколко дни - на 25 юни в Люксембург, ще бъдат дадени насоки за развитие на европейското законодателство по отношение на кръговата икономика. Това стана ясно от коментар на екоминистъра Нено Димов, който откри Деветия национален зелен форум „100% кръгова икономика“.

Той очаква да бъде постигнато съгласие по следните теми, свързани с развитието на кръговата икономика: провеждането на кампании за информиране на потребителите, определянето на единни стандарти за рециклирането на продуктите, въвеждане на идентични изисквания по отношение на извличането на опасни вещества (например от пластмасите),  увеличаване на общия процент провеждани зелени обществени поръчки, разширена отговорност на производителите.

Зелените обществени поръчки сега са крайно ограничени, коментира Нено Димов в отговор на въпрос. Той посочи, че при прилагането им може да бъдат въведени допълнителни критерии, в допълнение към сегашните технически или финансови изисквания.

Кръговата икономика на първо място означава предотваратяване изобщо на отпадъка, заяви той. Следващите нива са повторна употреба и ремонт на продуктите, рециклиране, изгаряне и на последно място – депонирането на отпадъците.

Той припомни, че от 2022 г. би трябвало да влезе регламентът за екодизайн, който да задължи производителите да произвеждат продукти, които подлежат на рециклране – например електроуреди като перални, миксери и т. н.

Живеем в бурно развиващо се консуматорско общество, коментира Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на „Екопак“. Той посочи обаче, че никой не е изолиран и детските играчки от Китай се отразяват на околната среда в Европа, а парниковите газове в Австралия могат да повлияят на дъждовните гори в Бразилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Mammita
преди 5 години
Това обяснява защо толкова много хейт се излива от страна на зелените срещу министъра. Вече като няма милиони за броене на комари и им отъняха фалцетите. Атаките срещу Ненов започнаха още от самото му назначаване. Не са от декември, както се опитват да ни убедят. Така че всико си има своята предистория и логика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още