IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в САЩ са били продавани рекордно бързо през май

Имотите са стояли средно 34 дни на пазара, преди да бъдат продадени

10:52 | 20.06.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През май жилищата в САЩ са били продавани за средно 34 дни, като подобряват рекорда от 36 дни през април, сочат данни на компанията Redfin. Април беше месецът с най-бързи продажби на жилища от 2010 г. насам. Средната цена на жилищата в страната през петия месец на годината е нараснала до 305 600 долара, което е повишение с 6,3% спрямо май 2017 г., съобщава онлайн изданието World Property Journal.

Броят на новообявените жилища за продажба е нараснал с 4,3% спрямо май миналата година, което е довело до ръст с 3,6% на продадените жилища. Но цялостното предлагане на домове е намаляло с 5,4% в същия период. В края на миналия месец на пазара е имало жилища, достатъчни да задоволят търсенето за 2,5 месеца напред. Период от шест месеца обикновено се приема за признак за балансиран пазар.

Сред продадените жилища през май 27,6% са намерили купувач срещу по-висока от обявената цена, което е най-високото равнище от началото на воденето на статистика от Redfin. Това е признак за силна конкуренция за малкото налични имоти. В същото време близо една четвърт от домовете са били продадени с отстъпка спрямо първоначалната цена през май, което е най-високото ниво от септември 2017 г.

„Цените продължават да растат, но не със същия темп, който видяхме по-рано през пролетта“, казва старши икономистът на Redfin Тайлър Мар. „Рекордният процент продадени домове над обявената цена се противопоставя на по-големия спад на цените през май. Това ни показва, че макар пазарът все още до голяма степен да се диктува от продавачите, ръстът на цените и на лихвите по ипотеките може да накара купувачите да ограничат сумите, които са способни да платят“, допълва Мар.

За седми пореден месец Сан Хосе оглавява националната класация с ръст на цените над 25%. Предлагането на жилища в града е намаляло с 13,8% в сравнение с миналата година. Това е най-слабият спад през 16-те месеца, в които се наблюдава понижаване на запасите и е индикатор за това колко недостатъчни са наличностите в града. Добра новина за купувачите в Сан Хосе е, че броят на новообявените домове за продажба през май е нараснал с 11,2% в сравнение със същия период на миналата година.

Денвър е бил пазарът с най-бърза продажба на жилищата в САЩ, като обичайно това е ставало само за шест дни. Следват Сиатъл и Такома със среден престой на жилищата на пазара от седем дни и Бостън и Гранд Рапидс със средно осем дни на пазара.

Най-конкурентният пазар през май е бил Сан Хосе, където 83,8% от жилищата са били продавани над обявената цена, следван от Сан Франциско със 79,6%, Оукланд със 76,2%, Такома с 63,1% и Сиатъл с 61,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Имхотеп
преди 5 години
Добре де, същият автор пише точно обратното на заглавието, в същия ден?!?Доста шизофренично, :)https://***.investor.bg/po-sveta/453/a/prodajbite-na-syshtestvuvashti-jilishta-v-sasht-se-svivat-za-vtori-poreden-mesec-263303/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още