IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на средната класа в Русия, или как спестяванията се превърнаха в лукс за руснаците

По-малко от 20% от населението смятат, че са част от средната класа

09:02 | 23.06.18 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В Русия дори спестяванията се превръщат в лукс, който малцина руснаци могат да си позволят в икономиката, опитваща се да се възстанови, докато доходите са в застой.

Способността да спестяват е последната линия, която разделя имащите и нямащите в Русия след най-дългата рецесия в страната през това столетие. На този фон по-малко от една пета от населението смята, че е част от средната класа. В резултат на това делът от доходите, който се пази под формата на спестявания, е близо до най-ниското си ниво, откакто президентът Владимир Путин дойде на власт през 2000 г., макар че проучванията предполагат, че всеки втори иска да заделя допълнителни пари, разказва Bloomberg.

Хората разбират, че е добре да спестяват, но нямат достатъчно ресурси“, казва Марина Красилникова, ръководител на отдела за проучвания на потреблението и жизнените стандарти в Център Левада в Москва. „Доходите отиват за потребление, което бе отлагано дълго време“.

Влошавайки още повече нещата, данни показват, че растежът на реалното заплащане и разполагаемите доходи ще се забави през май, принуждавайки хората да взимат заеми, за да продължат с харченето, след като години са свивали разходите. Миналото тримесечие търговията на едро и дребно не е допринесла изобщо за разширяването от 1,3% на брутния вътрешен продукт.

Затрудненото положение на руските домакинства привлича вниманието на Путин. Преизбран през март за четвърти рекорден мандат в Кремъл, президентът нареди на правителството си да намали бедността наполовина до 2024 г. и да постигне „решителни промени“ на жизнените стандарти.

Сигнализирайки разширяващото се неравенство, само депозитите за поне 1 млн. рубли (15 700 долара) са се увеличили през първото тримесечие, показват данни от държавната агенция за гарантиране на влоговете. За сравнение, средната сума по депозитите към 1 април възлиза на 167 600 рубли. Почти две трети от руснаците казват, че семействата им нямат спестявания, сочи анкета, проведена за централната банка през май.

Макар че нарастващото неравенство преследва Русия от разпадането на Съветския съюз, благодарение на петролния бум през годините имаше достатъчно средства, за да се удвои средната класа до над 60% от населението и потребителското търсене да се превърне в двигател на икономиката.

В момента само 19% смятат, че са средна класа, което означава, че могат да си позволят покупки като мебели и домашни уреди, сочи консултантската компания NAFI.

Руснаците трябва да печелят поне по 60 хил. рубли месечно – почти с 40% повече от средната номинална заплата през април – за да бъдат част от средната класа, сочи местната рейтингова компания ACRA. Това предполага, че хората в тази група могат да купуват всички необходими стоки, да пътуват в чужбина, да спестяват и да могат да вземат заем за автомобил или ипотека, допълва компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 16
thehappyroger
преди 5 години
Да, дайте някоя страна за сравнение, където средната класа не са роби на елитите, независимо дали са кретено-масонски или не, къде е това, 5 страни в целият свят я има, я не и тези 5 страни са постигнали високият си стандарт като ограбват другите, манипулират ги и им взимат петрола и целият ресурс на икономиката, мн от тях след като са ги унищожили след войни, които те самите ги предизвикаха без да има никаква конкретна причина, само такава, че лидерите им малко се съпротивляваха на това да ги окупират чужди сили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 26
majnata
преди 5 години
Добре ще е да дадете за сравнение и някоя друга държава , дето нещата са наред и средната класа спестява ... иначе в тоя си вид пасквилчето е поредната претоплена блумбъргова помия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още