IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените в България остават най-ниски в ЕС за поредна година

Ресторантите и хотелите са над 3 пъти по-скъпи в Дания, отколкото в България

15:05 | 20.06.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

И през 2017 г. цените на потребителските стоки и услуги са били най-ниски в България в сравнение с останалите страни от Европейския съюз, запазвайки се на 48% от средното за целия съюз. Това показват последните данни на Евростат, публикувани в сряда.

През 2016 г. страната отново бе на последно място, както и единствената, в която цените са били наполовината от средните за ЕС.

Като цяло България е и сред трите страни с най-ниски цени по четири от общо 6-е категории. На последно място в ЕС сме в категориите Алкохолни напитки и тютюневи изделия (56% от средното за ЕС), Облекла (80%), както и Ресторанти и хотели (45%), а в категорията Храни и неалкохолни напитки (73%) преди нас са единствено Полша и Румъния.

По отношение на останалите две категории цените за Лични превозни средства в България са на 86% от средното за ЕС, а за потребителска електроника - 93%.

В рамките на целия ЕС през миналата година равнищата на цените за потребителските стоки и услуги се различават значително, ставя ясно още от данните на Евростат.

Най-високи са били цените в Дания (142% от средното за ЕС), следвана от Люксембург (127%), Ирландия (125%), Швеция (125%), Финландия (122%) и Обединеното кралство (117%). 

В Румъния и Полша равнището на цените е малко над 50% от средното за ЕС. 

От данните ясно се вижда, че ценовите равнища на потребителските стоки и услуги в ЕС се различават с почти една трета от най-евтината до най-скъпата държава членка на съюза.

Най-високи са равнищата на цените на храните в Дания, докато най-ниски са Полша и Румъния през миналата година. За сравнима кошница с храни и безалкохолни напитки в ЕС повече от два пъти е разликата между най-скъпата и най-евтината държава. Ценовите равнища варират от 62% от средното за ЕС в Румъния и 65% в Полша до 150% от средното в Дания, следвана от Швеция (125%), Австрия (125%), Люксембург (123%), Финландия (118%), Ирландия (117%), Белгия (112%), Франция (112%) и Италия (112%).

Алкохолът и тютюнът са най-скъпи в Ирландия и Великобритания

Равнищата на цените на алкохолните напитки и тютюневите изделия показват значителни разлики между държавите членки на ЕС. Най-ниското равнище на цените през 2017 г. след България се вижда в Румъния (69%) и Унгария (70%). Най-високите ценови равнища пък са били наблюдавани в Ирландия (174%) и в Обединеното кралство (157%). На следващите места се подреждат трите северни държави членки на ЕС – Финландия (139%), Швеция (127%) и Дания (123%). Важно е обаче да се отбележи, че тези големи разлики в цените се дължат най-вече на различията при облагането на алкохола и тютюна.

Ресторантите и хотелите са над 3 пъти по-скъпи в Дания, отколкото в България

Ресторантите и хотелите са друга категория, в която се наблюдават големи различия в ценовите равнища. Докато в България равнища

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 1
Hahoto
преди 5 години
То официалната статистика Евростат го потвърждава и то за пореден път.https://frognews.bg/***/evrostat-hranata-evtina-kolkoto-polsha-rumaniia.htmlhttp://bulevard.bg/news/kade-v-es-hranata-e-po-evtina-otkolkoto-v-balgariya-10086.html-----------Като не вярваш не мен и на статистиката *** на място! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
Да, сравнил си 5 продукта - направо си Цар на статистиката. Какво пък, друго освен ягоди и крушова ракия не му трябва на човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
melon
преди 5 години
Евтинджос друг път... Ниско качество и надути цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
Hahoto
преди 5 години
Едно печено на грил пиле в Карфур в Брашов - 4.50 лв. български пари! Сиренето е по евтино, крушва ракиа половинка 9 лв. Бях преди 1- дни. Категорично храната в Румъния е по-евтина от БГ. Бензин 95 в Румъния 2.45, в БГ в Русе 2.31. Когато ягодите на пролет в БГ бяха 6 лева, в Барселона в квартално магазинче бяха 4 лв. Една бира ,вярно на промоция, Амстел 500 в кутийка беше 1 левче, а в Метро същата в БГ беше 1.30. Толкова с мита за евтинджоса у нас. ЖИВОТЪТ СЕ ОПОЗНАВА В СРАВНЕНИЕ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Всички статистики изглеждат *** когато ги тълкуваш неправилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
mrynmryn
преди 5 години
Такива статистки са дебилни. Нито заплатите са еднакви, нито качеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още