IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е одобрила износ на оръжия на стойност над 6 млрд. евро през 2017 г.

Продажбите на оръжие в страната са чувствителен въпрос заради историята й по време на Втората световна война

21:39 | 20.06.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Германия е одобрила износ на оръжия на стойност 6,24 млрд. евро (7,23 млрд. долара) миналата година, което е спад с 9% спрямо 2016 г., показва правителствен доклад, одобрен от кабинета в сряда.

Но значителни поръчки, включително боен кораб за Алжир и подводница за Египет са подкрепили продажбите за страни извън НАТО и ЕС със 100 млн. евро до 3,795 млрд. евро.

Германия е една от петте най-големи страни износителки на оръжия по данни на института SIPRI, но продажбите на оръжие са чувствителен въпрос в страната заради историята й по време на Втората световна война.

Коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел се съгласи през февруари да ограничи още повече продажбите на оръжие и да работи за хармонизирането на контрола върху износа в ЕС.

Германският филиал на „Амнести Интернешънъл“ остро критикува Германия заради това, че продължава да одобрява продажбата на оръжия на страни с „катастрофални резултати в областта на човешките права“ или замесени във въоръжени конфликти като Саудитска Арабия.

„Например, неразбираемо е защо доставките на хиляди автомати за Индия са били многократно одобрявани, въпреки че силите за сигурност там са известни с прекомерната си употреба на сила“, отбелязва Матиан Джон, експерт по оръжейните продажби в „Амнести Интернешънъл“.

Организацията пирзова германското правителство да реформира процеса си по одобряване на оръжейните продажби и да стандартизира политиките си за износ, за да включи в тях и критерии, свързани с човешките права.
Одобреният износ на леки оръжия от Германия се задържа на ниво от около 47,8 млн. евро, като Франция е основен купувач.

Германия стана и първата страна в ЕС, която осъществи контрол след доставките при износа си на оръжие през 2017 г., казва се в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
KPetkov
преди 5 години
Ще трябва да одобрят внос на бежанци поне за 3 милиарда.Оръжия и човешки права :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още