IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделците и производителите по света печелят все по-малко

Расте пропастта между приходите на производителите на храни и дистрибуторите, показа проучване на Oxfam

11:33 | 21.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Все повече се задълбочават разликите в приходите на производители и дистрибутори в хранителната верига, алармира неправителствената организация Oxfam, цитирана от Франс прес.

Според международно проучване на организацията през последните 20 години земеделците и производителите по света печелят все по-малко, а големите търговски вериги трупат все повече печалби.

Oxfam критикува постоянния натиск над производителите да намаляват разходите, като в същото време от тях се иска да отговарят на все по-високи изисквания за качество.

По изчисления на организацията осемте най-големи вериги супермаркети в света, листвани на борсата, са реализирали продажби за около 1 трилион долара през 2016 година и печалби на обща стойност близо 22 милиарда долара, предаде БТА.

"Вместо да реинвестират в доставчиците си, те са платили същата тази година над 15 милиарда долара дивиденти на акционерите си", се казва в международното проучване. 

Покупателната способност на търговските вериги, които непрестанно тласкат цените надолу, обостря опасността от нарушаване правата на човека и на трудовите права - все повечето непостоянни работни места, детският труд, физическият и морален тормоз се ширят в селскостопанския и хранителния сектор, подчертава Oxfam.

От средата на 1990-те години и средата на 2010-те цената на зеления фасул от Кения се е понижила със 74%, а на бразилските портокали - със 70 на сто.

В момента много от фермерите и производителите трудно покриват разходите си и все повече от тях са принудени да изоставят земите си или да приемат непостоянна работа в големи плантации, е посочено в доклада.

Така се стига до най-жестокия парадокс, многократно разобличаван от международни организации като Организацията за прехрана и земеделие към ООН (ФАО) и асоциации за справедлива търговия, а именно, че фермерите и работниците в сектора гладуват - същите тези, които произвеждат храната.

Между 1996 и 1998 година производителите са получавали средно 8,8 на сто от крайната цена, а 20 години по-късно през 2015 година - едва 6,5 на сто.

В същото време големите търговски вериги увеличават дела си в крайната цена до 48,3 на сто спрямо 43,5 на сто преди 20 години.

С разрастването на евтини магазини като Aldi Nord, Aldi Sud и Lidl, както и с придобиването на Whole Foods от Amazon през 2017 година, Oxfam се опасява от епоха на ново, още по-безмилостно понижение на цените и от ускоряване на спада на нивото на социалните и природозащитни норми в снабдителската верига.

Организацията е на мнение, че е напълно възможно фермерите и работниците да получават жизнен минимум, като бъдат определени минимални цени за основните селскостопански стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още