IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Метеоролози поискаха на протест отделно финансиране за НИМХ

Служителите на института заплашиха, че до дни ще спрат синоптичните прогнози

11:19 | 21.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Метеоролози от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) протестираха пред сградата на БАН с искане за средства, за да не спрат от 9 юли синоптичните прогнози, предаде БТА.

Учените настояват за НИМХ финансирането да бъде отделно, за да не може ръководните органи на Академията да преразпределят средствата за меотеорология. Това каза пред журналисти Орлин Георгиев от НИМХ, след като излезе от среща с ръководството на Академията. 

Служителите на НИМХ смятат, че са получили твърде малка част от 15-те милиона лева, които държавата отпусна допълнително на БАН за тази година, съобщи БНР.

С разпределението на допълнителните 15 милиона лева за БАН между институтите се дава много по-голяма тежест на публикациите и цитатите и много по-малка на дейностите, които пряко обслужват обществото, обясни Таня Маринова от Института по метеорология и хидрология.

Пред протестиращите синоптици Орлин Георгиев заяви, че председателят на БАН е приел обръщението на метеоролозите и се е съгласил, че НИМХ е с големи специфики и е най-големият институт на Академията.

За днес е планирана среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още