IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: До 4 години заплатите в България ще станат 60% от средноевропейските

Това ще се случи, ако възнагражденията продължат да растат със сегашните темпове, каза лидерът на синдиката

15:49 | 21.06.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Президентът на КНСБ Пламен Димитров прогнозира, че до четири години заплатите в България ще станат 60% от средноевропейските. Това ще се случи, ако възнагражденията продължат да растат със сегашните темпове.

Димитров коментира това пред журналисти след доклад на генералния директор на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите Филип Пуше на тема "Контурите на трудова Европа- 2018", в който беше засегнато и заплащането в ЕС, предава БТА.

По думите на Пламен Димитров тези 60% и малко отгоре са психологическата граница, която кара един европеец да се чувства част от общността, а не в положение, в което му се иска да избяга от страната, в която живее.

Според Пуше десетилетие е нужно минималните работни заплати в Източна Европа да стигнат тези в старите страни членки. Той коментира, че минималните възнаграждения в Източна Европа растат през последните години с високи темпове, но все още парите са близки до тези, необходими само за оцеляване. 

Докладът отчита нарастване на заетостта в ЕС, но с огромни разлики. Клопката на заетостта е това, че вече в Европа все по-разпространена става частичната заетост от по час -два на ден, нещо, от което засега България е пощадена, коментира синдикалистът Пуше. В Холандия 70% от жените и 30 на сто от мъжете работят на намалено време, се посочва в изследването. Затова по думите на Пуше, когато ЕК обявява, че заетостта е по-голяма отпреди кризата, трябва да уточни, че броят на часове заетост не е достигнал нивата преди нея.

Безработицата също не е стигнала нивото преди кризата общо за целия ЕС. Различията в безработицата в Европа са относително големи, като добре се справят Германия, Малта, Унгария, които имат много различни системи за контрол и достъп до права на пазара на труда. В Полша и Испания над 25 на сто от заетостта е временна заетост - хората нямат постоянен трудов договор, а в Испания почти никой под 30 годишна възраст няма постоянен трудов договор и това е така вече 25 години, коментира Филип Пуше. Той допълни, че в бедни страни като България дори и да работиш на пълна заетост, пак не ти стигат парите.

Синдикалистът определи като тревожен факт и все по-малкото покритие с колективни трудови договори в Европа. В Унгария, Словакия и Румъния покритието с КТД е под 20 процента от работниците, а в Литва дори под 10 процента. Най-добре се справя в това отношение Франция, където покритието е 90 на сто.

Директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев обобщи, че пазарът на труда има дълбоки белези от рани, които трябва да бъдат лекувани, а системите за социална защита се задъхват. Ниско е повишението на разходите за социални политики на глава от населението в ЕС от 2010 г. насам, а в същото време нуждите растат. Неравенствата остават високи и затова Европейският стълб за социални права е навременна инициатива и стъпка в правилната посока, каза още Томев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още