IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: На Балканите се случват неща, различни от старото твърдение за барутен погреб

В Брюксел предстоят трудни разговори за миграцията, заяви премиерът

16:09 | 21.06.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

На Балканите се случват неща, различни от старото твърдение, че са барутен погреб. Това каза при откриването на Пловдивския икономически форум премиерът Бойко Борисов. България и Македония проявиха воля, Гърция и Македония проявиха воля, Хашим Тачи и Александър Вучич си стиснаха ръцете, каза Борисов, цитиран от БТА.

Според него нещата се случват благодарение на усилията, които се полагат от всички страни. В тази връзка той коментира пътната инфраструктура, която по думите му е еднакво важна както за Гърция, за Румъния, така и за държавите от Западните Балкани.

Като пример той посочи транспортните връзки, по които за часове се стига от Пловдив до Солун; коридор 8, който свърза София - Скопие - Тирана, както и коридор 10 - от Истанбул през Пловдив и София до Любляна и Братислава. Какво повече би желал бизнесът, подчерта Борисв и допълни - прекрасни места да се развиват цехове, да се разширяват производства - природа и енергийни ресурси. 

Борисов добави, че в неделя в Брюксел, където трябва да се вземе решение за спирането на мигрантската вълна, ще бъде много трудно и изрази съжаление, че колегите му не са приели неговото предложение от преди 4 години. Според него мигрантската вълна "мина и отнесе цели политически системи и политически партии".

Борисов бе категоричен, че спираме на 100% мигрантите към Европейския съюз, с изключение на тези, които бягат от войната.

Останалите се връщат в своите държави, да работят за възстановяването им, добави премиерът. Държавите на предната линия като България, Гърция, Италия, Испания трябва да се подкрепят, да се осигурят външните граници на ЕС и тогава да се мисли какво ще се прави с тези, които вече са в Европа, коментира Борисов.

Сега тези, които искат вот на недоверие, да си спомнят бежанските бунтове в Харманли и Любимец, вметна Борисов и добави - дойде ли БСП на власт - всички фондове спират, а сега България и Гърция имат повече пари от предишния програмен период. "С кое сме вредни? Че докарахме повече пари от Европа, че сме отсекли мигрантската вълна единствени в Европа?", попита министър-председателят.

На форума Бойко Борисов се срещна с представители на гръцкия бизнес. Гръцките инвеститори имат интерес да пренасочат нови капитали към България, подчертаха представители на 10 големи компании от южната ни съседка, информира пресцентърът на Министерския съвет.

“България е стабилна, гръцките инвестиции масово идват тук, защото е сигурно за парите, които се влагат”, беше подчертано от представителите на гръцкия бизнес. По време на разговорите бяха обсъдени и теми, свързани с банковата стабилност и данъчната политика на правителството.

Пловдивският икономически форум се провежда днес и утре в града и се организира от Делфийския икономически форум, Атина, Гърция, и от Центъра за либерални стратегии в София. Форумът ще коментира предизвикателствата пред България, региона и Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Балончето, което ви наду малко заплатките, особено в държавният сектор, като паралелно на това се увеличиха и цените, което ясно показва, че няма развитие на икономиката, съвсем скоро предстои да се пръсне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
thehappyroger
преди 5 години
Сигурно ще кажете, че се повтарям, ама и политическите фекалии не са мн разнообразни, едни и същи позитивни неща се говорят от мн години, добре познатата кретено-масонска политическа реторика, а задкулисно се случва съвсем друго, занапред няма да е мн по-различно, дори и да не е, то вече е все тая, *** в момента е напълно разграбена и няма никакъв смисъл да се опитваш да правиш нещо в нея, има места където токът спира всеки ден от над 20 години, 21 век, ЕС, Бойко Борисов и Гинчето, съпруга на бивш сикаджия, предполагам с Бойчето се познават мн добре още от зората на мутренската демокрация, развитие, дигитализация и просперитет, ама на агрегати и юпс-и. До 2025-та бизнесът на българите предстои масово да фалира, те няма да може да издържат повече тази свинска тежест и безкрайни злоупотреби на върха и на дъното на държавата, предстои да го видите, онзи чуждестранният бизнес, на който всячески държавата помага в момента, особено заради добрите комисионни, докато източва този на българите с все по-високи данъци, такси и цени, няма да може да си намери работна ръка, само роми, след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии, за ток, за общ. поръчки и за бюджет на Бойчето от гласоподавателите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
redcretin
преди 5 години
Нищо не се случва, г-н Портиер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още