IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Да се изнесат извън Европа центровете, които приемат бежанци

Българското правителство не ме подкрепи за генерален директор на ОЛАФ, каза бившият министър

09:44 | 22.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

И в момента границите на Европейския съюз трябва да са затворени, не виждам какво трябва да се промени. Може би премиерът има предвид значително увеличаване на бюджета на агенцията Фронтекс, която да се разшири значително и да се пази по-добре границите. Това ще засегне в по-голяма степен обаче морските граници, предимно срещу трафика в Средиземно море.

Това заяви Ивайло Калфин по БНТ в коментар на темата за бежанците и позицията на България да предложи на предстоящия Европейски съвет да бъдат затворени всички външни граници и официално всеки, който иска да влезе в ЕС, да минава през контролно-пропусквателните пунктове (КПП) и да му се вземат отпечатъци.

Калфин призова да се изнесат извън Европа центровете, които приемат бежанци, тъй като в момента се подпомага трафикантската дейност. 

Германският вътрешен министър иска бежанците да се връщат в първата страна, която ги е регистрирала, в това число и България, но ние нямаме капацитет за това, нито самите бежанци искат да се връщат тук, каза още Ивайло Калфин.

Вчера Европейската комисия предложи граничната служба на ЕС, известна доскоро като Фронтекс, да прерасне в европейска гранична полиция. Предложението бе представено на пресконференция от еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Той отбеляза, че това е един от въпросите, чието обсъждане предстои на срещата в неделя между няколко държави от ЕС, посветена на миграционната криза. Аврамопулос уточни, че решения на тази среща няма да бъдат приемани. Еврокомисарят коментира, че въпросите около миграцията поставят под въпрос съществуването на Шенген и ЕС. По неговите думи постигнатото в последните десетилетия е под заплаха, а едностранните действия не са отговор и могат да го унищожат.

Пред националната телевизия Калфин коментира и вътрешнополитически проблеми. По думите му държавата трябва да подреди справедилива и прозрачна система по отношение на родителите на деца с увреждания, тъй като в момента никой не е доволен от сегашната политика. От промени на парче стигаме дотук, каза Калфин.

Според него решението не може да стане за една седмица, а е нужна коренна промяна, социализиране на хората с увреждания. Има разработени изследвания на чужд опит, различна методика, която се прилага в различни европейски страни.

След 1 година различни конкурси, 9 кръга, стигнах до 2-ро място. Българското правителство чрез посланика си в Брюксел не ме подкрепи, каза още Ивайло Калфин по повод участието му в конкурса за генерален директор на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още