IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Вълчев: Институтът по метеорология може да бъде изваден от БАН

Поехме ангажимент бюджетът на института да е отделен, каза министърът на образованието

10:05 | 22.06.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) не е типичният научен институт и протестът на служителите му беше насочен към Общото събрание на БАН заради неразбирането, с което са посрещани нуждите му. Това коментира по bTV министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Вчера метеоролозите протестираха заради недостиг на средства за дейността им и срещу начина на разпределяне на допълнителнте пари, кото получи БАН. 

„По исторически причини този институт е останал в структурата на БАН, която обединява чисто научни институти, които нямат перманентно заложена задача, а сами си възлагат научни задачи и работят по тях”, посочи Вълчев. Според него има основания Националният институт по метеорология да е извън БАН и да е на подчинение, например, на МОСВ.

„Поехме ангажимент техният бюджет да е на отделен ред”, заяви Вълчев, като обясни, че субсидията на БАН е била увеличена с 25%, но тези пари не са стигнали до метеоролозите, защото са се разпределяли на база научни резултати, а НИМХ има предимно оперативна дейност.

Министърът подчерта, че ако друг институт от БАН може да си позволи изцяло да излезе в отпуск през август, то за НИМХ това просто не е възможно.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още