IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите за младите фермери не са достатъчни, призна агроминистърът

Два пъти повече е необходимата финансова помощ за младите земеделски стопани по Програмата за развитие на селските райони

16:23 | 22.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парите от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за подпомагане на младите фермери не са достатъчни. Приемът, приключил преди няколко дни, е с бюджет от 22 млн. евро, остатъчен бюджет по мярката с 1800 проектни предложения с размер на заявената финансова помощ от 45 млн. евро, което е два пъти повече от първия прием. Общо постъпилите заявления за подпомагане в рамките на този прием са били 2664, от тях одобрени са 1400.

Така коментира министърът на земеделието Румен Порожанов средствата от ПРСР в отговор на въпрос от депутатите от БСП Светла Бъчварова и Николай Пенев относно мерки за подкрепа на младите фермери чрез програми на национално ниво и чрез Общата селскостопанска политика.

Порожанов се съгласи с твърдението на депутатите, че парите не стигат.

Програмата за развитие на селските райони е една от най-популярните за подпомагане на младите фермери.

През настоящия програмен период (2014 - 2020) мярка 6.1 – стартова помощ за младите земеделски стопани, има за цел да увеличи техния дял, което е необходимо както за устойчивото развитие, така и за структурната реформа в отрасъла.

Порожанов уточни, че до момента по мярката са проведени два приема, първият от които през 2015 г. с общ бюджет – 35 млн. евро.

Той припомни, че специално внимание е отделено и с помощта за повишаване на квалификацията по други мерки от ПРСР.

„Младите фермери получават подкрепа и с подмярка 4.1 за инвестиции в земеделските стопанства, с което те могат да разширят фермите си, посочи Порожанов. – Подпомагането по мярката насърчава приемствеността на поколенията, сътрудничеството между отделните стопани, чрез подпомагане на групи и сдружения за предлагане на пазара и съхранение на продукцията.“

Аграрният министър припомни, че с регламент от 2017 г. на ЕС се дава възможност за увеличаване на ставката по СЕПП (за единно плащане на площ) за младите стопани от 25% до 50%.

Той обясни, че с изменението на закона младите фермери сега получават за първите 30 хектара за подпомагане по СЕПП 50% от размера на плащанията по тази схема.

В преговорите за новата ОСП, които се провеждат сега, Министерство на земеделието, храните и горите ще настоява за подпомагане на младите земеделски се стопани, защото застаряването на работещите в този бранш е огромен проблем в световен мащаб.

„Дигитализацията и цифровото земеделие също създават предпоставки за навлизането на по-млади в този бизнес, така че "по-голямата тема ще бъде какво да заложим като национален инструментариум допълнително, предвид на това, че парите никога няма да стигат, още повече с намалението на новия бюджет за земеделие с 15%", заяви Порожанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още